Burno u Hrvatskom saboru: Deklaracija o BiH podijelila opoziciju i vlast

Vijesti 12. dec 201817:19 > 17:31
N1

BiH tema je i u hrvatskom saboru. I to tema burnih rasprava. Iako ne zvanična, burna je bila rasprava o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH. I dok su jedni, pretežno predstavnici vladajuće strukture zagovarali bitnost usvajanja Deklaracije, s druge se opozicija obrušilia na predlagača Božu Ljubića, ali i lidera HDZ BiH Dragana Čovića.

Ovaj scenario mogli bismo gledati i sutra, za kada je zakazana zvanična rasprava, ali i glasanje o pomenutoj deklaraciji.

Ustavna je obaveza Hrvatske da se brine o Hrvatima koji žive izvan njenih granica. Posebno onima u BiH. Na to Hrvatsku obavezuje i Dejtonski i Washingtonski sporazum, kaže predlagač Deklaracije, Božo Ljubić. Njom se traži potpuna ravnopravnost konstitutivnih naroda. U tom kontekstu izmjena Ustava i Izbornog zakona.

“Ona je u prvom redu upućena Hrvatima u BiH da im se da temeljna nada i obećanje da Hrvatska stoji iza njih, da iza njih stoji 8 milijuna Hrvata u RH i izvan Hrvatske”, kazao je Božo Ljubić, zastupnik HDZ-a.

Deklaracija bi trebala poslužiti Vladi Hrvatske kao instrument u daljem odnosu prema bh. Hrvatima.

“Vlada RH nastavit će pružati pomoć hrvatskom narodu u BiH u skladu sa svojim obavezama odgovornostima i mogućnostima, Hrvatska je vitalno zainteresirana za dobrobit hrvatskog naroda u BiH kao i za boljitak naše susjedne zemlje”, istakla je

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

No, zastupnik Hrasta, Hrvoje Zekanović u nekoliko navrata prozvao je Ljubića i ministricu, zbog kako kaže, nedostatka hrabrosti da izgovore šta je pravo rješenje za Hrvate u BiH.

“Zbog toga što je preglasan, obespravljen i prevaren od strane bošnjačke većine u Federaciji više puta, i zato što je pred istrebljenjem jedino rješenje koje se nitko neće usuditi reći ovdje ali ja ću ga odmah na početku izgovoriti je treći entitet”, naglasio je Hrvoje Zekanović, HRAST.

I dok su zastupnici koji podržavaju Deklaraciju napominjali da ona nema veze s izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, a predlegač Ljubić govorio da su Čović i on prolazni, zastupnici opozicije imali su drugačije stavove.

“Malorpije ste rekli da ste gospodin Čović i vi prolazni ali evo od ‘95. do danas nikako da prođete”, potcrtao je Gordan Maras, SDP.

“Kada je Dragan Čović bio izabran da je onoliko inventivnosti koliko je upotrijebio u osobno i profesionalno bogaćenje, da ju je usmjerio prema bogaćenju demokratskom i demokratskih procesa onda bi u BiH Hrvati bili u kud i kamo boljem položaju”, kazao je Marko Vučetić, nezavisni zastupnik.

“Govorite o ravnopravnosti, slažem se treba je biti, ali ja vam govorim o činjenici neravnopravnosti samih Hrvata između samih sebe u BiH koji se dijele na one vaše malobrojne koji su bahati i one samoostvarene, skromne ljude koji drže vas i takvu elitu”, naglasio je Vlaho Orepić, nezavisni zastupnik.

Iz zastupničkih klupa čulo se i sljedeće pitanje:

“Što biste vi kao ministrica vanjskih poslova napravili da npr. Dodik, NSRS, ili Aleksandar Vučić, Skupština Srbije, ili Borut Pahor ili slovenska skupština, donose Deklraraciju u kojoj od Hrvatske traže pormjenu Ustava?”, upitao je Nenad Stazić, zastupnik SDP-a.

No, ministrica Pejčinović Burić odgovorila je diplomatski. Hrvatska samo traži poštivanje Dejtona. U međuvremenu dio bh. političke javnosti ponovo poziva Hrvatsku da se bavi svojim, a ne ovdašnjim političkim pitanjima. Politički analitičar Latal kaže, kako je konačno iz Hrvatskog sabora čuo i neke realne stavove.

“Iz mojih kontakata i zvaničnih informacija koje dolaze iz Zagreba dugi niz godina, oni posmatraju BiH na jedan uzak i pogrešan način, koji čak ne uzima u obzir interese svih građana. Pitanje Hrvata ne može se riješiti bez rješavanja pitanja Srba, Bošnjaka i građana”, potcrtao je Srećko Latal, politički analitičar.

Rasprava se nastavlja sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.