Ilahije i pravoslavne duhovne pjesme u Sabornoj crkvi u Mostaru (VIDEO)

N1

Učenici mostarske Četvrte osnovne škole zajednički obilaze bogomolje kako bi učili o suživotu i religijama svojih drugova. Nakon što su prošle sedmice posjetili džamiju, učenici islamske i pravoslavne vjeroispovijesti danas su se družili u Sabornoj crkvi gdje su zajedno čitali citate iz Kur'ana i Biblije.

Posjeta mjestu molitve drugih religija za njih je, kažu, nezaboravno iskustvo.

Ovako su danas su učenici IV O.Š proveli svoje popodnevno vrijeme. Recitujući odlomke iz Biblije i Kur’ana, te izvodeći ilahije i pravoslavnu duhovnu muziku.

“Veoma se lijepo osjećam ovdje, prije nisam bio u crkvi, bio sam samo u džamiji, o pravoslavnoj vjeri sam slušao na časovima islamske vjeronauke, no sada znam mnogo više i veoma mi je drago što se družimo svi ovdje”, kazao je Edis Maksumić, učenik IV O.Š.

“Meni je jako drago što smo dobili ovu priliku pa da vidimo kako crkva izgleda i unutra”, istakla je Amani Dagger, učenica IV O.Š.

Posjeta Sabornoj crkvi čija je izgradnja u toku uslijedila je nakon prošlosedmične posjete Ćosi Jahja Hodžinoj džamiji. Većini učenika koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku bio je to prvi ulazak u džamiju.

“Bilo je fino u džamiji kao što sam očekivala, bilo je mirno i mnogo sam naučila traj dan. Mislim da bi trebalo ovo organizovati svake godine najmanje i da učimo o drugim vjerama, da se upoznajemo bolje, da poštujemo druge ljude”, naglasila je Irina Kandić, učenica IV O.Š.

Vjera i nacija i druge različistosti među ljudima nisu razlog da se oni dijele, poručuju učenici koji su uz nastavnike bili inicijatori ovog druženja , čiji je cilj promovisanje važnosti međusobnog uvažavanja i upoznavanja.

“Pozdravljamo svaku inicijativu koja ide u ovom pravcu da naši mladi naraštaji žive u tom jednom ozračju gdje će upoznavati druge ljude, voljeti druge ljude koji su druge vjere, koji imaju drugu kulturu, to je prevažno”, istakao je Dino ef Maksumić, glavni imam MIZ-a Mostar.

“Oni se druže bez obzira na sve, bili pripadnici pravsolavne, islamske ili katoličke vjeroispovjesti, ja nisam zapazio nijedan problem u bilo kojo školi u kojoj radim, djeca to ne osjete. Naš zadatak je da radimo na tome da i u budućnosti im omogućimo da se na ovaj način druže”, naglasio je Njegoš Veljančić, vjeroučitelj.

Ovakav događaj važan je za pomirenje i suživot u našoj zemljii , te je dio projekta zbližavanja mladih ljudi u ovom gradu, poručuje direktorice škole.

“Pokušavamo unutar škole da to bude normalna saradnja , da to bude nešto što našoj djeci moramo poručiti ako ih već odgajamo, obrazujemo onda ovo zajedništvo moramo nazvati jednim od vrlo važnih strateških ciljeva odgoja i obrazovanja”, kazala je Seada Kuštrić, direktorica IV O.Š.

Mladi Mostarci iz Saborne crkve uputili su poruku zajedništva , izrazili su nadu da će ovakvih posjeta biti i ubuduće, te da će biti sastavni dio nastavnog programa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.