Fra Ivan Šarčević: To nije briga za bosanske Hrvate, to je velika briga za vlast

Vijesti 12. dec 201821:10 > 21:11
N1

Jedan od najistaknutijih intelektualaca u BiH i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević kazao je u Pressingu na N1 da je na djelu nastavak politike Franje Tuđmana prema BiH.

O stavu Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, Šarčević je kazao je da misli da je on “produkt stava Franje Tuđmana koji je smatrao da je to kolonijalna tvorevina srbo-komunistička”.

“Kako je govorio, da to nije nikakva povijesna zemlja, da treba podijeliti, kako je govorio novinarima na novogodišnjem prijemu na prijelazu iz 1991. na 1992., da se smire srpske pretenzije, da se njihovi apetiti za širenjem zadovolje, pri tome će Hrvatska uzeti svoje, a u sredini će ostati zemljica Bosna, jedna njegova aluzija, na Porfirogeneta. Pavelić nije imao toliki animozitet prema muslimanima kao što je Tuđman imao. Kod Tuđmana je više prisutan dogovor Cvetković-Maček, prisutna je ideja onoga dijela hrvatskih, a pogotovo srpskih komunista koji također nisu jednostavno prihvaćali samostalnost BiH. Tu su presudili Tito, Rodoljub Čolaković, Hamza Humo…”.

VEZANE VIJESTI

Ima li današnja Hrvatska vlast velikohrvatske ambicije?

“Mislim da nema, ali se zapetljala kao inače hrvatska politika. Ona ima kao uteg ratnu politiku Herceg-Bosne. Ona je imala u periodu Sandera određenu vrstu detuđmanizacije, za vrijeme Mesića određenu vrstu retoričkog otklona, sa Josipovićem je imala određenu vrstu priznanja svoje nesreće. Sad se zapetljava, postala je uteg. Baviti se na ovakav način Hrvatima u Bosni, i da čitava vanjska politika bude taocem hercegbosanske politike, ja to nazivam hercegbosanskom politikom, jer to nije briga za bosanske Hrvate, to je u biti velika briga za pitanje vlasti. Nije ni meni skroz sve jasno, ali mislim da je postala baš taoc s ovom igrom oko Bosne, oko bosanskih Hrvata. To je nastavak na Tuđmanovu politiku koji je bosanske, a i hercegovačke Hrvate žrtvovao za samostalnost Hrvatske koju bi on ionako imao”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.