Fra Ivan Šarčević o sukobu između bosanskih i hercegovačkih franjevaca

Vijesti 12. dec 201821:45 > 21:45
N1

Jedan od najistaknutijih intelektualaca u BiH i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Ivan Šarčević govorio je o suštinskom sukobu između bosanskih i hercegovačkih franjevaca.

Na upit kako je Hrvat Željko Komšić postao hrvatski neprijatelj broj jedan, kazao je da je to i Komšiću poznato.

“Ja nisam ovdje advokat, rekao sam kako su se postavile stavri. Kao odgovoran političar, ne znam da li se trebao kandidrati. Sad svako misli ja za Čovića, ma nema govora. Ali, način na koji Željko Komšić i oni koji ga biraju to tumače kao probosanski patriotizam, on nije takav. To nije građanska opcija”.

VEZANE VIJESTI

Kako je naveo, Bosna i Hercegovina nije hibrid.

“Tu je ZAVNOBiH posve jasan bio da je to određena vrsta povijesne i prirodne jedinice. Ona ima tu svoju samobitnost i ne možemo je porediti sa Jugoslavijom. Republičkosrpski nacionalizam potpomognut velikosrpskim projektom razvaljuju ovu zemlju. Jedan ratni režim postaje kvazi država. Republika Srpska ne može ništa bez Bosne i Hercegovine, zato je ona imela, ona parazitira”.

Govoreći u sukobu između bosanskih i hercegovačkih franjevaca, kazao je:

“Taj sukob je prećutan. Prešao je u fazu indiferentizma. On je iz političkih razloga. Njihov izbor je bio da svoje studente školuju u Zagrebu. Također iz političkih razloga. Ovo je njihova domovina. Mi smo poslani istom narodu. Naše razilaženje je to samo što su glavni protagonisti hercegovačkih franjevaca bili uz Tuđmanovu, Šuškovu i Bobanovu politiku. I danas su. Ta politička hercegovinizacija Bosne je počela davno. Ljudi se sjećaju kada je Boban predlagao Puljiću da sjediše biskupije premjesti iz Sarajeva u Travnik. Riječ je o debosnizaciji Hrvata i kroatizaciji Bosne – govorim to s teškoćom. To je zloradost kod nekih ljudi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.