Lagumdžija predsjedavao na Imperial Springs internacionalnom forumu u Kini

Vijesti 13. dec 201809:38 > 09:41
Twitter

Međunarodni Imperial Springs forum, četvrti po redu, održan je u Kini na 40. godišnjicu od otvaranja te zemlje prema svijetu i početka procesa njenih reformi, saopćila je Fondacija društva zajedničkih vrijednosti.

Ovogodišnji forum okupio je više od 40 sadašnjih i bivših šefova država i vlada iz svih krajeva svijeta, određeni broj eksperata, kao i pripadnike poslovne zajednice.

Forum je otvorio potpredsjednik Narodne Republike Kine Wang Qishan.

Prvom sesijom predsjedavao je prof.dr. Zlatko Lagumdžija. U uvodnom izlaganju posvećenom reformama i tehnološkoj revoluciji, Lagumdžija je, govoreći o dosadašnjim tehnološkim dostignućima, ukazao na potrebu nastavka tehnološkog razvoja, ali i na neophodnost da procesi moraju imati osmišljen ljudski nadzor, s adekvatnom vizijom, jer, u suprotnom, “stvaramo potencijalno prijetnju sami sebi”.

Forum je okončan usvajanjem Izjave u kojoj je između ostalog naglašen globalni interes za kinesko otvaranje prema svijetu, razvoj i izgradnju Kine kao društva zajedničkih vrijednosti bazirane na zajedničkim interesima, odgovornosti i prosperitetnoj budućnosti cijelog svijeta i pojedinih zemalja.

Pozdravljena je suštinska vrijednost inicijative “Pojas i put”, inicirane prije pet godina od predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jingpinga, koja podrazumijeva trgovinsku razmjenu, investicije i ekonomski razvoj, uz uzajamno upoznavanje, obrazovanje i bolje razumijevanje.

Zajednička je opredijeljenost za međusobno uvažavanje, povjerenje i inkluziju u globalnoj ekonomiji, kako bi se postigao adekvatan balans između razvoja i društvenog prosperiteta.

Važno mjesto zauzela je i UN Agenda 2030 o samoodrživim razvojnim ciljevima kao osnova odgovarajućih regionalnih i državnih strategija, koja istovremeno znači da niko ne smije biti izostavljen iz globalnog razvoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.