Žustra rasprava o BiH u Parlamentu EU: Radikalizacija, ekstremizam, nasilje…

Vijesti 13. dec 201816:16 > 16:22
N1

Radikalizacija i ekstremizam su u porastu u Bosni i Hercegovini, pozivamo vlasti u Sarajevu da ozbiljno pristupe problemu, BiH nema kapaciteta nositi se sa izazovom migrancija - neke su od izjava zastupnika u Parlamentu Evropske unije tokom jutrošnje rasprave o situaciji s migrantima na granici EU sa Bosnom i Hercegovinom. Koliko je novca do sada BiH primila od tijela EU, postoji li opasnost od radikalizacije i koji je stav zastupnika susjednje Hrvatske.

Žustra rasprava u Parlamentu EU jutros – ključne riječi: radikalizacija, ekstremizam, populizam, nasilje.

Zastupnici raspravljali o situaciji s migrantima na granici Europske Unije s Bosnom i Hercegovinom. Raspravu inicirao zastupnik Ivan Jakovčić.

“Prvi razlog je svakako humanistički, ljudski, stanje migranata – situacija u kojoj se smrzavaju djeca, problem obrazovanja te djece ali i problemi u odnosima sa lokalnim stanovništvom ali i nasilje među samim migrantima, strah lokalnog stanovništva”, istakao je Ivan Jakovčić, zastupnik Hrvatske u Parlamentu EU.

Drugi razlog, kaže Jakovčić, šizofrena situacija u kojoj se Hrvatska nalazi. Paralelno – zatjevi za štićenjem granica i prozivke zbog tretmana migranata na granicama.

“Moramo osuditi hrvatske vlasti na granici. Samo od siječnja, AGNUR je spomenio više od 1500 povrataka. Human rights watch je upozorila na nasilje od strane nadležnih tijela prema migrantima. 6 osoba je poginulo kao posljedica tog nasilja, a posljednja je jedna djevočica od 6 godina”, naglasila je Marina Albiol Guzman, zastupnica Španije u Parlamentu EU.

“U BiH je na snazi politizacija pitanja migranata. Novac nije problem, novac postoji, ali izbjeglice se slažu na granici s Hrvatskom, na granici sa EU. Pozivam vlasti u Sarajevu da konačno pristupe ozbiljno zajedno sa međunarodnom zajednicom i da ovom problemu konačno pristupe ozbiljno”, istakla je Željana Zovko, zastupnica Hrvatske u Parlamentu EU.

Ko su vlasti u Sarajevu, ko van Sarajeva – nije precizirano. Spominjao se i Milorad Dodik, i to kao zaštitnik Europske Unije. Brzo zatim i izvjesni Putinov čovjek u BiH.

“EU jednostavno bacila masu para u situaciju a sigurnosne snage u Hrvatskoj ili pak iz Republike Srpske koja nas ovdje štiti, snage Milorada Dodika su jedine koje nas ovdje štite, a EU kapitulira”, potcrtala je Dominique Bilde, zastupnica Francuske u Parlamentu EU.

“Jedna kolegica iz ekstremne desnice iz EU parlamenta je čak rekli da Putinov čovjek u BiH može naći rješenje – to uopšte nema smisla”, naglasio je Christian Dan Preda, Izvjestitelj Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu.

Ekstremno bi moglo postati u BiH – smatraju neki zastupnici. Drugi idu korak dalje – ekstremizam je u BiH veću porastu. Treći odgovaraju – nedavni napadi zloupotrebljeni su za izražavanje ekstremičkih islamofobnih stavova o migracijama.

“Među migrantima, borci ISIS-a koji su poraženi i sad ulaze u BiH. Jedan bosanski novinar je nedavno u jednom intervjuu rekao da postoji opasnost da kada te osobe uđu u zmelju dođu u dodir s mladim muslimanima koji će se na taj način radikalizirati. Trebalo bi finansirati da se u BiH radi na pravoj deradikalizaciji”, kazao je Mario Borghezio, Zatupnik Italije u Parlamentu EU.

“Iskoristiti sredstva za zaustalvjanje radikalizacija i ekstremizam u BiH u porasu kako se ne bi dogodili tragičmi događaji kojima smo svjedolčili u Francuskoj, Njemačkoji Belgiji”, naglasila je Marijana Petir, Zastupnica Hrvatske u Parlamentu EU.

Rasprava završena informacijom – BiH od 2017. primila preko 30 miliona eura pomoći od insituticija Europske Unije za pitanje migracija.

“Dva miliona eura je poslano. Surađujemo i sa agencijama UN-a, osiguravamo hranu, odjeću, skloništa, zaštitu, liječniučku pomoć i tako dalje. Znamo da je sada posebno opasno razdoblje i zbog toga je komisija dodijelila više od 7 mil kako bi se poboljšali kapaciteti, kako bi se pomoglo policiji i osigurao adekvatan smještaj u BiH. Sva ova pomoć ide uz 24 mil koja je EU poslala BiH od 2017. za bolje upravljanje granicama”, istakao je Vytenis Povilas Andriukaitis, Europska Komisija.

Ukupno je BiH dobila 33 miliona eura – trenutno u BiH boravi oko 2.300 migranata, izbjeglica i tražitelja azila, navodi su Službe za poslove sa strancima. Europarlamentarci kažu – BiH nema ni upravne ni finansijske kapacitete da odgovori na migracije u okviru balkanske rute. Žustra rasprava u Parlamentu EU jutros – paralelno, u granicama BiH migranti i danas ka zemljama boljim i od ove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.