Novi dan: Gosti su Ivan Musa, Dženana Karup-Druško i Dobriša Radić

Vijesti 13. dec 201817:25 > 17:29
N1

U Novom danu ovog petka donosimo:

Deklaracija o Hrvatima u BiH koja se razmatra u hrvatskom saboru naša je tema jutra. Šta uopšte može biti rezultat jedne saborske deklaracije? Može li Sabor prisiliti BiH da mijenja ustav? Hoće li deklaracija doprinijeti boljitku života hrvata u BiH ili većim političkim tenzijama? Stoji li konstatcija da se Hrvatska miješa u unutrašnju politiku BiH. Slikom smo u Mostarru, o ovoj temi razgovaramo sa Ivanom Musa – predsjednikom HKDU.

CIK BiH na hitnoj sjednici izostavio razmatratiodluku o načinu formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Odluka je, rekli su kompleksna i da su u opticaju četiri temeljna ustavna zakonska principa o kojima se raspravlja. Je li formiranje državne vasti povezano sa formiranjem Doma naroda, o kontroverzama izbora, izbornom sistemu u BIH za Novi dan govori novinarka Dženana Karup-Druško.

Praznični dani najteži su onima koji će ih dočekati u bolnicama. Roditelji djece koja se nalaze na bolničkom liječenju od naredne godine imaju pravo na bolovanje u trajanju bolničkog liječenja djeteta, što ranije nije bio slučaj. O proceduri odobravanja ovog bolovanja za Novi dan govori Lejla Resić – Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Gradski displej u Zenici danas je u jednom mementu pokazivao da je koncentracija sumpordioksida u zraku iznosila 863, odnosno višestruko više od dozvoljenog dnevnog prosjeka u toku cijele kalendarske godine. Epizode uzbune niti interventnih mjera nije bilo, je li trebalo, o tome razgovaramo sa univerzitetskim profesorom Samirom Lemešem, koji je i predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Press i komentar – Samira Degirmendžić – novinarka AVAZ-a

Poznato je da u Njemačkoj vlada nestašica radne snage. Taj problem nije zaobišao ni Djeda Božićnjaka. Naime, sve je manje onih koji u crveno-bijelom kostimu u ovo predbožićno vrijeme žele usrećivati djecu poklonima. Ovo nije jedina zanimljiva priča o kojoj goovorimo uživo iz Bona.

Uživo smo i na generalnoj probi Dječijeg sinfonijskog orkestra koji će večeras u Domu mladih izvoditi djela kompozitora klasične muzike – Mozarta, Starussa, Tschaikovskog, Andersona, Baretta. Koncert je kruna projekta “Muzika bez granica” koji okuplja mlade regionalne muzičare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.