"Pozdravljamo opredjeljenost Predsjedništva za integracije EU"

Vijesti 13. dec 201818:08 > 18:14
Shutterstock

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije su pozdravilii opredjeljenost Predsjedništva Bosne i Hercegovine za proces integracija u Uniju.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo saopštenje Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije:

“Pozdravljamo Izjavu o integraciji u EU koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na svojoj prvoj sjednici, a kojom se izražava opredijeljenost da se ispune uslovi procesa pristupanja. Cijenimo činjenicu da Predsjedništvo BiH prepoznaje važnost procesa integracije u EU kao strateški cilj zemlje i kao ujedinjujući faktor za sve političke aktere i građane.

Očekujemo da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu hrabrost i odgovornost, te da održe konsolidirani i koordinirani pristup u poduzimanju neophodnih koraka za napredak na putu ka EU. Sljedeće godine, Evropska komisija će objaviti svoje Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, čime se daje ocjena spremnosti zemlje za pristupanje, uključujući preporuke o temeljnim reformama.

U ovom pogledu, EU ohrabruje bh. vlasti da ne gube vrijeme do usvajanja Mišljenja i njegovog razmatranja od strane Vijeća EU. Uvođenjem i provedbom konkretnih reformi u praksi, BiH će pokazati svoju odlučnost u postizanju strateškog cilja članstva u EU. Uspjeh i brzina pristupanja Bosne i Hercegovine u potpunosti ovisi od političkog i institucionalnog vodstva zemlje”, saopšteno je iz ovih institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.