Saradnja policijskih agencija u BiH: Ko je ignorisao sastanak

N1

Uspostavljena je zajednička radio veza između 10 policijskih agencija u BiH. Iz MUP-a RS su već u startu poručili da ne žele biti dio sistema. Iz Brčko distrikta, tu su odluku donijeli prije tri dana. Na zajedničku radio vezu saglasnost su dali predstavnici MUP-ova svih kantona, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te granične policije.

Ipak, na potpisivanju sporazuma izostala su četiri kantonalana predstavnika. Iz Direkcije koja je inicijator uspostave veze poručuju da će im ipak poslati sporazum na potpis.

Sporazum o uspostavi zajedničke radio veze potpisan. No bez MUP-ova Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10. Nisu se ni pojavili na sastanku.

“Rukovodni menadžment Uprave policije MUP HNŽ/K je mišljenja da sporazum u nekim segmentima nije u potpunosti dorečen, tako da ga treba doraditi i prilagoditi važećim propisima, trenutno nije prihvatljiv”, istakao je Judevit Marić, portparol MUP HNK

Da li će kolege iz drugih agencija dobijati pritiskom na dugme, slobodna je volja rukovodioca MUP-ova. Dobra volja je i izlazak iz sistema-poručuju iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koja je inicirala uspostavu veze.

“Četiri agencije nisu pristupile, s obzirom da su ranije dali saglasnost na sporazum, mi ćemo im dostaviti ovaj sporazum na potpisivanje, ukoliko su još uvijek za oni će to poptisati, ukoliko nisu-neće”, kazao je Dragan Mitrović, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Da ne žele biti dio jedinstvenog radio sistema, iako su ranije dali saglasnost, prije tri dana su odlučili iz MUP-a Brčko Distrikta. Prije njih, to su učinili i iz MUP RS. Direktor ovog policijskog tijela poručio je da MUP neće pristati na, ovaj, kako kaže, prenos nadležnosti.

“Nisam upoznat sa tim ni kao predsjedavajući Predsjedništva. Ne znam o čemu se radi, ali svakako podržavam da policija RS sačuva svoju potpunu autonomiju. I potpunu nezavisnost kao policijska agencija”, naglasio je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iz Direkcije pojašnjavaju će se sistem koristiti samo u hitnim situacijama, kada je potrebna brza reakcija. Dok će u svim drugim agencije koje su potpisnice sporazuma, komunicirati redovnim kanalima komunikacije.

“Svako funkcionalno uvezivanje policijskih struktura koja će biti u cilju što kvalitetnije i efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije su apsolutno dobre inicijative. O njima treba da se razgovara i njih treba pozdraviti”, potcrtao je Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Sistemu su današnjim potpisom pristupili MUP-ovi šest kantona, SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. Policijski službenici će je moći korisiti od 1. februara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.