Plenković: Nikome nije palo na pamet da jedan narod bira drugom predstavnika

Vijesti 13. dec 201819:56 > 20:02
N1

Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega - poručio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske, govoreći o zahtjevu Hrvatske da se Evropska unija pozabavi izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Plenković je ponovio od ranije poznati stav, a to da je Hrvatska prijatelj Bosni i Hercegovini. Naveo je nekoliko primjera koje smatra prijateljskim djelima Hrvatske prema Bosni i Hercegovinii.

Zatim se osvrnuo na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i insistiranje Hrvatske da se ovim pitanjem bave institucije Evropske unije.

Ono što je sporno i siguran sam da nije dobro. U Dejtonu je dogovoreno da u Bosni i Hercegovini koja, je sastavljena od dva entiteta – Federacije Bosne i Hercegovine nastale Vašingtonskim sporazumom i Republike Srpske – da se u Predsjedništvu bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat. Razgovarao sam sa akterima tog vremena i s ministrima vanjskih poslova, nikome nije palo na pamet, a kamoli u teoriji da jedan narod pripadnicima drugog naroda bira predstavnika u Predsjedništvu. To nije osobno u vezi gospodina Komšića ili bilo čega”, rekao je hrvatski premijer.

Prema njegovim riječima, takva situacija nije dobra – nije dobro ako su Hrvati većinski nezadovoljni tim scenarijem.

Ukazao je da je razlog insistiranja Hrvatske da se ovim pitanjem bavi Evropska unija taj da upravo Unija pomogne Bosni i Hercegovini u implementaciji presuda Ustavnog suda koje se tiču izbora delegata u Domu naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.