Karup-Druško za N1: Optimisti kažu da ćemo dobiti vlast za godinu, a realisti…

Vijesti 14. dec 201809:39 > 10:41
N1

Novinarka Dženana Karup-Druško za N1 je komentarisala unutrašnju i vanjsku politiku, kao i politiku susjeda prema BiH.

Karup-Druško tvrdi da Centralna izborna komisija čeka način da se progura politička volja lidera HDZ-a Dragana Čovića o popuni Doma naroda Parlamenta Federacija BiH.

“Zanimljivo da su rekli da nisu raspravljali o tom pitanju i nisu donijeli odluku jer je to pitanje komplicirano. Zanimljivo je kad to CIK kaže”, istakla je.

Komentarisala je i prijedlog članova CIK-a Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića, koji nije prihvaćen.

“Nakon dva čitanja mi nije bilo jasno šta to konkretno Šantić i Arnautović predlažu, osim što mi je upala u oči jedna rečenica koja je po meni strašna, a to je da su oni odmakli malo od Ustava. Mislim da CIK ne smije to raditi”, kazala je.

Prema riječima gošće Novog dana, vlast u BiH neće biti skoro formirana.

“Optimisti kažu da ćemo dobiti vlast za godinu, realisti da nećemo ni za dvije godine”, istakla je.

Karup-Druško smatra da bez obzira kakvu odluku CIK donese, postoje najave obje strane da će ići sa žalbama i to će se razvući unedogled.

“CIK se mogao proglasiti nenadležnim i mogao je vratiti Parlamentarnoj skupštini da donese odluku. Očito se upustio u neke političke igre pod pritiscima pojedinaca kojima to odgovara i prouzrokovali jedan opći haos u ovoj zemlji”, rekla je.

Govorila je o prvoj sjednici Predsjedništva BiH, kazavši da je bila iznenađujuće konstruktivna.

“Najvažnije je da je Predsjedništvo potpisalo dokument kojim se potvrđuje put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, ali i da je potpisalo saglasnost da se pokrene tužba protiv Hrvatske zbog državne imovine, što je kontra politike koju mi gledamo između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske”, kazala je.

Komentarisala je i Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH, koja je predmet rasprave Hrvatskog sabora.

“Po istupima pojedinaca, ta rasprava nije prošla baš bezazleno. Otvorila je pitanje koje je pokazalo sve greške hrvatske politike prema BiH. Ta deklaracija, tj. memorandum, nema nikakve pravne posljedice prema BiH, ali ima političke. Može dovesti do većeg razdora unutar BiH i zaoštravanja odnosa na relaciji Sarajevo-Zagreb”, kazala je Karup-Druško.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.