Muratović: Deklaracija o Hrvatima je dokument HDZ-a

Vijesti 14. dec 201812:36 > 12:43
N1

Profesor Hasan Muratović je za N1 komentarisao aktuelnu političku situaciju u regiji, s osvrtom na današnje glasanje o Deklaraciji o položaju Hrvata u Saboru Hrvatke.

To je akcija HDZ-a u Hrvatskoj, ali mi znamo da je to na inicijativu HDZ-a u BiH. Kada promatrate glavne govornike i autore amandmana u Briselu, 20 njih je napravila Željana Zovko, naša bivša ambasadorica. Predlagač Deklaracije je Božo Ljubić. Vidite to je dokument HDZ-a, a nažalost će postati dokument države Hrvatske kada ga Sabor usvoji. Nikakvih navoda nema da su nekakvi garanti sporazuma, nego svjedoci. Jasno da će biti usvojena, HDZ je predlaže i ima većinu“, kazao je Muratović.

Dodao je da Hrvati nisu neravnopravan narod u BiH.

Ispada da su za neravnopravnost Hrvata krivi samo Bošnjaci. O toj ravnopravnosti mi možemo raspravljati samo na uvijek istoj bazi. A to da su Hrvati neravnopravni u Federaciji je jedan od najvećih spinova koji je ponovljen 2.000 puta i ljudi su počeli vjerovati u to“, dodao je Muratović.

“Vidite da bez Hrvata ne možemo formirati vlast”, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.