Fra Marković: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH nezreo potez Hrvatskog sabora

Vijesti 14. dec 201813:01 > 13:31
N1

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, za N1 je govorio o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koji je predmet rasprave Hrvatskog sabora.

Marković tvrdi da je ova Deklaracija nezreo potez Hrvatskog sabora.

“Smatra se da je Tuđmanova politika prema Bosni bila najkatastrofalniji dio hrvatske politike i to se tako nastavilo”, kazao je.

Objasnio je u čemu je ta nezrelost.

“Ne pravi politiku Hrvatski sabor, nego je Hrvatski sabor instrumentaliziran iz Mostara, konkretno hercegovačkog HDZ-a. A iza tog HDZ-a stoji ta Herceg-Bosna, koja je osramotila Hrvatsku nakon ustaštva”, kazao je fra Marković.

Smatra da Hrvatski sabor ovim ništa ne pomaže Hrvatima u BiH.

“Hrvatski sabor može nam pomoći da kaže da je naša kuća i naš dom Bosna i Hercegovina. Hrvatski sabor može pomoći nama i napraviti našu kuću, a ovako Sabor govori da smo ugroženi, da mi nismo bh. Hrvati, da smo samo Hrvati”, istakao je.

Fra Marković smatra da bi se politika Hrvatske prema BiH morala bolje formulirati svoje interese.

“Ako se hoće brinuti za Hrvate u BiH, da to mora biti efikasnije. Ovo je do sada bilo katastrofalno”, poručio je gost Newsroom-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.