Stoltenberg o formiranju vojske Kosova: Neblagovremen potez

Vijesti 14. dec 201813:00 > 13:07
N1

Žalim što je ova odluka napravljena i pored zabrinutosti koju je izjavio NATO. Iako je tranzicija kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj Kosovo treba odlučivati, jasno smo izjavili da taj potez dolazi neblagovremeno, kazao je danas Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je kazao da NATO podržava razvoj kosovskih sigurnosnih snaga, prema trenutačnom mandatu.

“NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga po svom trenutačnom mandatu. Promjenom tog mandata, NATO Vijeće će morati ponovo revidirati nivo NATO angažmana sa kosovskim bezbjednosnim snagama. NATO ostaje posvećen bezbjednom i sigurnom okruženju u Kosovu i stabilnosti šire regije Balkana”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da sve strane moraju osigurati da današnja odluka neće povećati tenzije u regiji.

“Sve strane moraju osigurati da današnja odluka neće dalje uvećati tenzije u regionu. Svi odgovorni akteri u regionu se moraju fokusirati na progres u reformama i dijalog. Ponavljam svoj poziv i Prištini i Beogradu da ostanu smireni i suzdrže se od bilo kakvih izjava ili poteza koje bi mogle dovesti do eskalacije. NATO nastavlja da podržava dijalog između Beograda i Prištine pod nadzorom EU kao jedino trajno političko rješenje za regiju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.