Adil Kulenović, Mirko Pejanović i Dejan Lučka u Danu uživo

Vijesti 14. dec 201814:25 > 14:28
N1

Budite i danas uz Dan uživo od 16 sati.

Sabor Hrvatske danas bi trebao glasati o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH koja je u BiH izazvala brojne reakcije. Uporedo, bosanskohercegovački intelektualci sačinili su antideklaraciju, koja bi sadržavala njihovo viđenje položaja Hrvata u našoj zemlji. O svemu danas Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99.

Dejtonski mirovni sporazum različito je ispraćen u medijima u tada ratnoj Bosni i Hercegovini, a izvještaji o pariškom potpisivanju išli su od odobravanja do protivljenja, pa i sumnji u mir. Pariško potppisivanje desilo se na današnji dan, o svemu danas Mirko Pejanović, akademik i nekadašnji član predsjedništva RBiH.

Jednodnevna konferencija bit će održana u Sarajevu 18. decembra, a tema i fokus je digitalizacija bh društva. Sa nama je Sabrina Nogo, projekt menadžer organizacije GlobalGPS BH koja uz VTK BiH organizira Konferenciju.
I ove godine Zmzograd će sijati punim sjajem u Banjaluci. Otvara se večeras a mi smo, naravno, uživo na otvorenju.

Ovih dana govorili smo o obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava , a zanimljiv skup organizirao je i Banjalučki centar za ljudska prava i fondacija Friedrich Ebert, Banjaluka. Povod je 70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, a tema je bila “Gdje su danas socijalna prava”. Dejan Lučka, direktor banjalučkog centra za ljudska prava, danas je s nama.

Saznajte i šta je Andrej Plenković ponovo govorio o BiH.

Mladi ekonomisti iz Banjaluke udružili su se prije nekoliko godina i odlučili da svoje znanje i ideje u svrhu opšteg ekonomskog razvoja. Da bi potaknuli što više ljudi da se bave proizvodnjom ali i promovisali proizvode onih koji to već rade sinoć su u Banjaluci organizovali Festival domaćih proizvoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.