Usvojena Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini

Vijesti 14. dec 201814:29 > 14:33
N1

Sabor Hrvatske usvojio je danas Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH koja, među ostalim, poziva na izmjene bosanskohercegovačkog ustava i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Sabor je s 81 jednim glasom za, 4 sudržavana i 11 protiv u petak izglasao Deklaraciju u položaju Hrvata u BiH. Zastupnici Mosta nisu glasali.

Bosanskohercegovački intelektualci okupili su se jutros u Sarajevu kako bi raspravljali o odgovoru na Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, o kojoj je raspravljao hrvatski Sabor.

Kako je najavljeno, intelektualci bi trebali sačiniti svojevrsnu antideklaraciju, koja bi sadržavala njihovo viđenje položaja Hrvata u našoj zemlji.

Ovom skupu, između ostalih prisustvovali su bivši ministar vanjskih poslova, Zlatko Lagumdžija, bivši gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, Miro Lazović – nekadašnji predsjednik Skupštine Republike BiH, te Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Iz Naše stranke poručuju da Deklaracija tretira Hrvate u BiH kao dijasporu i time se ugrožava sama suština prava i obaveza koje Hrvati imaju unutar Bosne i Hercegovine. Sabor susjedne države indirektno priziva na partijsku homogenizaciju te guši politički i ideološki pluralizam unutar hrvatske zajednice u BiH, prijeko potreban za njen napredak. 

Naša stranka ističe da Deklaracija zahtijeva nedvosmislen odgovor Bosne i Hercegovine, prvenstveno u kontekstu insistiranja na suverenitetu BiH, ali i stvaranja normalnijeg okvira za saradnju za koju je potrebno razumijevanje i obostrano povjerenje.

“Potrebno je istaknuti da je jučerašnja rasprava pokazala da i u ovom trenutku u Hrvatskoj, kako u Saboru tako i van njega, postoje one snage koje ne podržavaju Deklaraciju, što nam daje nadu da ipak postoji politički prostor za izgradnju budućih dobrosusjedskih odnosa. Ravnopravnost svih i građana i naroda, te razvijanje dobrih i korisnih odnosa sa zemljama u regionu uz uzajamno poštivanje suvereniteta su bile i ostaće temeljni politički principi djelovanja Naše stranke”, kaže se u saopćenju te političke partije.

Profesor Hasan Muratović je za N1 kazao da je Deklaracija o položaju Hrvata dokument HDZ-a.

“To je akcija HDZ-a u Hrvatskoj, ali mi znamo da je to na inicijativu HDZ-a u BiH. Kada promatrate glavne govornike i autore amandmana u Briselu, 20 njih je napravila Željana Zovko, naša bivša ambasadorica. Predlagač Deklaracije je Božo Ljubić. Vidite to je dokument HDZ-a, a nažalost će postati dokument države Hrvatske kada ga Sabor usvoji. Nikakvih navoda nema da su nekakvi garanti sporazuma, nego svjedoci. Jasno da će biti usvojena, HDZ je predlaže i ima većinu”, kazao je Muratović.

Fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, za N1 je govorio o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, koji je predmet rasprave Hrvatskog sabora. Marković tvrdi da je ova Deklaracija nezreo potez Hrvatskog sabora.

“Smatra se da je Tuđmanova politika prema Bosni bila najkatastrofalniji dio hrvatske politike i to se tako nastavilo. Ne pravi politiku Hrvatski sabor, nego je Hrvatski sabor instrumentaliziran iz Mostara, konkretno hercegovačkog HDZ-a. A iza tog HDZ-a stoji ta Herceg-Bosna, koja je osramotila Hrvatsku nakon ustaštva”, kazao je fra Marković.

Smatra da Hrvatski sabor ovim ništa ne pomaže Hrvatima u BiH.

“Hrvatski sabor može nam pomoći da kaže da je naša kuća i naš dom Bosna i Hercegovina. Hrvatski sabor može pomoći nama i napraviti našu kuću, a ovako Sabor govori da smo ugroženi, da mi nismo bh. Hrvati, da smo samo Hrvati”, istakao je.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao i raspravu u Hrvatskom saboru koja se vodila oka teksta Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

“Hajdemo skinuti te nepotrebne okove i predrasude da jedna zemlja ne bi mogla raspravljati u svom predstavničkom tijelu o najvažnijoj vanjskopolitičkoj temi”, rekao je Plenković.

“To što imate neke političke aktere i tu ne mislim na ljude u HDZ-u, nego izvan njega, koji bi tu htjeli ne znam što nakititi, to je element politike nezrelosti i neznanja o toj temi”, rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje novinara koja je granica koje se ne bi trebala prijeći da se ne ugrozi međunarodni položaj Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.