Plenković: EU mora pomoći da se donese pravedan Izborni zakon u BiH

Vijesti 14. dec 201815:12 > 15:18
N1

Na početku drugog dana samita šefova država i Vlada Evropske unije, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je novinarima kako je evropske lidere ponovo upoznao sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Plenkoviću kao i ostalim hrvatskim predstavnicima ključni problem ostaje izbor Željka Komšića. Novinare je također zanimalo Plenkovićevo mišljenje o Deklaraciji hrvatskog Sabora o stanju Hrvata u BiH koja bi danas na dnevnom redu Saboru.

Plenković je kazao da nakon ovih izbora u BiH, Evropska unija mora pomoći i strankama i institucijama u BiH, da se donese jedan pravičan i pravedan Izborni zakon koji će slijediti duh Dejtonskog sporazuma.

“Koji će izbjeći izigravanje duha Dejtonskog sporazuma i osigurati legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda u predstavničkim tijelima”, pojasnio je premijer Plenković.

Tvrdi da postoji jedno razmijevanje unutar EU, gdje počinju shvatati da postoji problem koji se treba riješiti.

“Sa aspekta hrvatske politike i hrvatske diplomacije, to je tema na kojoj ćemo inzistirati. Želimo da je se riješi i to u najboljoj namjeri prema cijeloj Bosni i Hercegovini. Ovo što radimo, radimo principijelno, to nije ništa osobno niti prema bilo kojoj stranci. Radimo jedan napor rasvijetljivanja jedne teme koja to zavrijeđuje i zaslužuje”, istakao je Plenković.

Više u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.