Damir Nikšić: Na njima je da odluče hoće li me zbog toga izbaciti iz SDP-a

Vijesti 14. dec 201815:09 > 15:19
N1

Imena kandidata za ministre u Vladi Kantona Sarajevo utvrđena su kasno sinoć nakon sastanka stranaka koje čine većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

SDP BiH Sarajevo je za ministre u Vladi KS predložio Malika Gariviju (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice), Adnana Štetu (Ministarstvo saobraćaja) i Damira Filipovića (Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša). 

Nakon što su obznanjena imena budućih SDP-ovih ministara u Vladi KS, reagovao je zastupnik SDP-a u Skupštini KS Damir Nikšić. On se kritički osvrnuo na kandidate, buduće ministre u Vladi KS.

“Biografije pojedinih kandidata za ministarske pozicije tzv. bh. koalicije i SDP-a u KS su s jedne strane neslana šala, a s druge strane gruba uvreda birača koji nisu članovi ovih partija, a koji su skoro dvotrećinskom većinom glasali za ove stranke. I koaliciju i Kanton je mogla izvući samo ekspertna vlada stručnjaka koje bi namolili da na četiri godine napuste svoje karijere i poklone boljitku građana, a oni su se odlučili za dodatni odron institucija vlasti u korist sitnopartijskih interesa”, naveo je Nikšić.

Nikšić se pita kome koalicija (a u njoj i SDP) u svojim principima i mjerama insistira na fer zapošljavanju i konkursima za stručne građane, ako pri izboru svojih ministara postavljaju kandidatkinje i kandidate bez odgovarajuće stručne spreme i iskustva.

“Rukovodstvo partije koje nije u stanju ni ispuniti ni ispoštovati sopstvene principe i predizborna obećanja o ukidanju partijske berze rada je zapravo izborom pojedinih kadrova počinilo prevrat, izdaju i prevaru birača i simpatizera. Kandidati koji su prihvatili poziciju znajući da nisu stručni za nju su takođe sramota za partiju”, naveo je on.

Kako je kazao, “u međuvremenu se zbog neprihvatljive i nemoralne, izdajničke kadrovske politike SDP-a počinjem u Skupštini KS javno predstavljati i izjašnjavati kao poslanik slobodarskog progresivnog krila SDP-a kako bih se distancirao od trulog oportunističkog tkiva ove političke organizacije”.

“Na njima je da odluče hoće li me zbog toga izbaciti iz SDPa, a na vama je da odlučite hoćete li zbog ovoga pristupiti i pomoći da izbacimo njih, kako sam i obećao već u par navrata”, poručio je Nikšić.

Zineta Bogunić iz Naroda i pravde će biti ministrica obrazovanja, nauke i maldih. Njene stranačke kolege Haris Bašić će biti ministar privrede, Amel Kovačević će biti ministar finansija, dok će Admir Katica biti prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova.

Osim Edina Forte iz Naše stranke koji će biti imenovan za premijera Kantona Sarajevo, ovoj političkoj stranci su pripali Ministarstvo pravde, te komunalne privrede i infrastrukture. Tako će Lejla Brčić biti ministrica pravde, a Srđan Mandić ministar komunalne privrede i infrastrukture.

Ispred Socijaldemokratske partije će Adnan Šteta biti ministar saobraćaja, Damir Filipović će biti ministar prostornog uređenja, dok će Malik Garibija biti ministar za rad, socijalnu politiku i raseljena lica.

Mirvad Kurić iz Saveza za bolju budućnost ostaje ministar kulture i sporta. Ovoj političkoj stranci je pripalo i Ministarstvo za boračka pitanja, a njime će upravljati Ismir Jusko.

Demokratskoj fronti je pripalo jedno ministarsko mjesto i to Ministarstvo zdravstva. Funkciju ministrice zdravstva će obnašati Amela Softić.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista je ostala uskraćena za ministarsko mjesto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.