Reakcije na Deklaraciju koju je usvojio Sabor Hrvatske

Vijesti 14. dec 201816:27 > 16:31
N1

Bh. intelektualaci, njih 36, različitih nacionalnosti, potpisali su Zajedničku izjavu u kojoj prije svega pozivaju domaću politiku na odgovornost, ali i sve druge relevantne faktore, među kojima i međunarodne, da stanu u odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine, zbog upornih napada susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Saopštenje osude na Deklaraciju koju je usvojio Sabor stiglo je i iz SDA.

Nemogućnost implementacije izbornih rezultata pojedini susjedi su iskoristili kao povod da bi iznova pokrenuli procese koji su poraženi ratnih devedesetih godina i kojima je presuđeno na sudovima UN-a u Hagu, poručuju bh. intelektualci. Hrvatska pogrešno shvata svoju ulugu koja joj je data Dejtonskim sporazumom, poručuju neki od njih.

“Vi čujete potpuno iste rečenice u Hrvatskom saboru od strane predstavnika HDZa i predlagača Deklaracije koje mi sto puta ovdje slušamo u političkom komuniciranju između HDZa i drugih stranaka, to je jako prežvakana tema ja bih rekao”, kazao je Hasan Muratović, profesor.

Jer izbori su legalni, kaže Muratović. Izborni zakon je takav kakav jeste. Fra Ivo Marković, jedan od potpisnika Zajedničke izjave osude, kaže da je potez Sabora nezreo.

“Ne pravi politiku Hrvatski sabor nego je on istrumentaliziran iz MOstara konkretno od hercegovačkog HDZa, ne bh. nego hercegovačkog, a iza tog HDZ-a stoji Herceg Bosna koja je osramotila Hrvatsku, ništa je toliko nije osramotilo kao Herceg Bosna, nakon ustaštva”, istakao je fra Ivo Marković, teolog.

Fra Marković navodi kako na Sabor ovakvim potezima ne pomaže Hrvatima u BiH, i poručuje da ne pristaje na to da je samo Hrvat kao što mu se nameće, nego bh. Hrvat. Dugogodišnja novinarka Dženana Karup Druško o Deklaraciji kaže:

“Ta Deklaracija nema nikakve pravne posljedice nema nikakve ali ima nažalost političke i može dovesti do još većeg razdora unutara same BiH i zaoštravanje odnosa na relaciji Sarajevo – Zagreb”, naglasila je Dženana Karup Druško, novinarka.

Bavljenje izmjenama ustava i zakona druge države, Hrvatska nasrće na njen suverenitet – poruka je Stranke demokratske akcije. Pozivaju susjednu državu da prije svega poštuje svoje obaveze kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina.

“Umjesto nasrtaja na suverenitet Bosne i Hercegovine i njenih institucija, koji nikada neće uspjeti ali će uvijek nanositi štetu, od najveće je važnosti da na temelju istine o prošlosti radimo u interesu pomirenja i uspostavljanja povjerenja radi budućnosti novih generacija”, navode iz SDA.

I dalje navode, dobrosusjedski odnosi se mogu graditi jedino uz puno međusobno poštivanje međunarodnog poretka i prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.