Građanski savez: Deklaracija napad na državu BiH

Vijesti 14. dec 201816:42 > 16:44
N1

Građanski savez (GS) osuđuje deklaraciju Sabora Republike Hrvatske o Bosni i Hercegvoini. GS smatra da je deklaracija direktni atak na suverenitet države BiH i predstavlja nastavak politike Franje Tuđmana prema našoj zemlji, saopćeno je iz ove stranke.

“Nadalje, ova deklaracija predstavlja još jedan u nizu dokaza da smo mi u GS bili potpuno u pravu kada smo pozivali na odbranu interesa BiH od hibridnog rata koji Hrvatska vodi pod krinkom članstva u EU i NATO.

Neaktivnost dijela političke scene u Sarajevu kad se tiče odbrane interesa BiH od brutalnog miješanja susjeda pokazuje da mreža saradnika hrvatskih službi seže i van akademskih i medijskih krugova.

Dekleracija Sabora Republike Hrvatske je dokaz da je zločinačka politika Franje Tuđmana danas osnov za djelovanje vlasti iz Zagreba prema BiH. Međutim, odsustvo reakcije dijela političke scene u Sarajevu je dokaz da je vrijeme da ih se i javno prozove ako nastave sa šutnjom”, stoji u reakciji Građanskog saveza (GS).

Hrvatski sabor većinom glasova usvojio je Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Deklaracija je usvojena sa 81 glasom za, četiri sudržana i 11 glasova protiv.

Deklaracija je izazvala brojne kontroverze zbog optužbi iz redova oporbe kako se radi o direktnom miješanju u unutarnja pitanja susjedne države, zbog čega je prvi tekst Deklaracije dijelom izmijenjen.

Protiv izmijenjenog teksta bili su zastupnici Mosta s tvrdnjom kako se radi o ublaživanju teksta te kako se ovom verzijom Hrvati u BiH dodatno zapostavljaju, zbog čega su uložili i amandmane koji se odnose na status pripadnika HVO-a i mogućnost dopisnog i elektroničkog glasovanja na izborima, koji nisu usvojeni s obrazloženjem kako to nije osnovna namjera ove deklaracije.

Prihvaćen je dijelom amandman HDZ-a kojim se potiče rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja pripadnika HVO-a.

Također, od Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP-a) Deklaracija traži da se jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Glasovano je o ukupno 16 predloženih amandmana, od kojih je osam dijelom ili u cijelosti usvojeno na prijedlog Socijademokratske partije (SDP).

Ipak, u konačnici SDP nije podržao Deklaraciju, jer nije usvojen njihov amandman u kojem se navodi kako “Hrvatski sabor osuđuje sve politike i postupke koje su imale ili imaju za cilj dezintegraciju BiH, njenu podjelu, ugrožavanje teritorijalnog integriteta, te narušavanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda i građana”.

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk je kazao kako SDP ne želi biti podrška nastavku politike HDZ-a prema BiH iz devedesetih, a podršku Deklaraciji odbila je dati i stranka GLAS, čija je članica bivša ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić.

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH usvojena je na prijedlog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim predsjeda zastupnik HDZ-a Božo Ljubić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.