Protest ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu (FOTO)

Vijesti 14. dec 201817:48 > 17:54
Bošnjački pokret

Bošnjački pokret povodom predlaganja, razmatranja i usvajanja Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu u Saboru Republike Hrvatske, danas je organizovao polusatni javni protest ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

“Zbog drastičnog uplitanja u unutrašnja politička pitanja države BiH te narušavanja njenog suvereniteta od strane susjedne Hrvatske učesnici protesta uručili su ambasadoru Republike Hrvatske Pismo upućeno javnosti susjedne države”, stoji u saopćenju.

U pismu se, između ostalog, navode da “u ime svih patriota države BiH upozoravaju javnost Republike Hrvatske na kontinuiranu političku agresiju na suverenitet države BiH koju provodi aktuelna vlast Republike Hrvatske na čelu sa predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem”.

“Ovakva politika Republike Hrvatske je drastično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je potpisan na današnji dan prije 23 godine u Parizu i koji je trebao da označi kraj sukobljavanja i ratn ih politika u ovom dijelu Evrope. Pokušaj reafirmacije politike Franje Tuđmana i Gojka Šuška te udruženog zločinačkog poduhvata tzv. ‘Herceg Bosne’ predstavlja suprotnu politiku onoj kojoj se Republika Hrvatska obavezala potpisivanjem Mirovnog sporazuma”, navodi se u pismu.

Bošnjački narod, stoji u pismu, kao i svi oni koji vole državu BiH neće ni po koju cijenu dozvoliti da takva politika bude provođena na tlu BiH jer smo dobro upamtili da je ona u periodu 1990-1994. rezultirala najvećim zločinima na tlu Evrope nakon nacističkog Hitlerovog režima, koncentracionim logorima za Bošnjake poput Dretelja i Heliodroma, rušenju kulturno-historijskih spomenika poput Starog mosta u Mostaru te brojnih pravoslavnih i islamskih vjerskih objekata koji su porušeni na prostorima zločinačke ‘Herceg Bosne’.

“Ta politika u svojoj suštini predstavlja kontinuitet hrvatskog fašizma iz perioda nacističke NDH 1941-1945. Građani BiH su nedvosmisleno opredijeljeni za evropske vrijednosti sa krajnjim ciljem uključenja države BiH u punopravno članstvo evropskih i evroatlantskih integracija sa svim demokratskim standardima koji proizilaze iz tog članstva”, navode iz Bošnjačkog pokreta.

“Građani BiH ni po koju cijenu neće prihvatiti interpretaciju aktuelnih čelnika HDZ-a tzv. konstitutivnosti naroda iz komunističkog perioda koja je ukinuta i u R Hrvatskoj i u R Srbiji a sada se pokušava suprotno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama nametnuti državi BiH sa krajnjim ciljem njene etničke podjele i pokušaja realizacije dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva iz 1991. godine kojim se planirao nestanak države BiH i uništenje bošnjačkog naroda. Odbacujući postojeću političku agresiju koju vodi R Hrvatska zloupotrebljavajući svoje članstvo u EU, građani BiH svih nacionalnosti iskazuju spremnost za izgradnju R BiH jednakopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, od Drine do Une i od Save do Jadrana, dakle u granicama kakve Bosna ima preko hiljadu godina svog postojanja”, navode u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.