Šok u Bihaću nakon trostrukog ubistva djece i samoubistva oca (VIDEO)

Vijesti 14. dec 201818:03 > 18:07
N1

Jučerašnja tragedija u Bihaću potresla je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Još se ne zna zašto je otac u ubio svoje troje djece, a potom izvršio samoubistvo. Tužilaštvo USK potvrdilo je i da je prilikom vršenja uviđaja pronađena bomba koju je deaktivirao vještak balističke struke. Vlada USK donijela je odluku o proglašenju dana žalosti. Postavlja se pitanje - da li je tragedija mogla biti spriječena?

Isticanje zastave BiH na pola koplja desit će se na dan ukopa troje maloljetne djece, koju je u četvrtak otac brutalno ubio, a potom izvršio samoubistvo. Djevojčica je imala pet, dječaci dvije i sedam godina.

“Nakon sinošnjih uviđajnih radnji, koje su obavili istražitelji sektora kriminalističke policije, pod nadzorom Tužilaštva USK, utvrđeno je da se radi o trostrukom ubistvu i samoubistvu, odnosno da je otac inicijala A.S. rođen 1981. godine ubio svoje troje maloljetne djece, a potom počinio i samoubistvo”, istakla je Snežana Galić, porparolka MUP-a USK.

Slučaj u bihaćkom naselju Mali Lug potresao je cijelu zemlju. Nagađa se o uzrocima, razlozima, motivima i problemima između četiri zida porodične kuće. Problemima, o kojima su najbliže komšije tek naslućivale.

Susjedi su kazali:

“Nagovijestilo se, supruga ga je ostavila prije par dana, on se sam borio sa svojom djecom”.

“Većinom sviju znam u Malom Lugu… kada sam čula ime… djece mi je žao, nemam vam više šta govoriti”.

“To je strašno. Znači, ta osobina je ležala cijeli život u toj osobi”.

Postavlja se pitanje – da li je tragedija mogla biti spriječena? Zakonski okvir nema manu, smatra advokat Omar Mehmedbašić. No, naglašava da su ovakvi slučajevi obično izrazito kompleksni:

“Ja koji radim teške krivične slučajeve, mogu da kažem da su slučajevi razoda nekada teži nego sva ubista, jer se ulazi u emociju. Da je Centar za socijalni rad napravio razgovor sa njim, ili sa njom, možda bi se to drugačije završilo. Možda je on imao psihičkih problema. To je sada kasno za vještačiti, ali vidimo da je on u najmanju ruku neuračunljiv”, istakao je Omar Mehmedbašić, advokat.

 Otuđenost pojedinaca u društvu, razlog je zbog kojeg nema ranog alarma za ovakvu, i slične tragedije, smatra psihologinja Lidija Pehar.

“Zašto je zašutio sav taj milje, sva ta zajednica? Ovde je važna pozadina. Kako je moguće da je jedna porodica u velikom problemu, a da niko ništa ne zna? Sazna se tek kada se ovakva tragedija dogodi. Preporučujem ljudima da se zamisle nad ovim, da na portalima i Facebooku, ne okrivljuju majku, njega… Pođite od svoje kuće, od svojih vrata…”, Lidija Pehar, doktor psihologije i pedagogije.

Preporuka naše sagovornice za prevenciju ovakvih tragedija je jednostavna – držati oči širom otvorene; najprije u obrazovnim institucijama, gdje bi pedagozi trebali prepoznavati djecu koja odrastaju u problematičnim porodicama.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.