Pejanović za N1: Alija Izetbegović bi ponovo bio na strani mira

Vijesti 14. dec 201818:31 > 18:34
N1

Alija Izetbegović bi bio na strani mira - ovako je Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor, odgovorio na pitanje kako bi Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman komentarisali današnju situaciju u Bosni i Hercegovini. Govorio je o 23. godišnjici potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovoj implementaciji.

Pejanović se u razgovoru za N1 podsjetio da su se ljud radovali i veselili kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Za taj dan je kazao da je to bio dan koji se priželjkivao.

Upitan kako bi Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman komentarisali današnju situaciju u Bosni i Hercegovini, odgovorio je:

“Bog dragi zna kako bi to komentarisali bivša tri predsjednika. Mislim da bi Izetbegović bio na strani mira kao što je bio tokom odlučivanja kao član Predsjedništva. Bio je svjestan da u miru dobijaju svi, a da u ratu gube svi. Milošević i Tuđman su prihvatili američki pritisak da se zaustavi vojno djelovanje”.

Smatra da je Dejtonski mirovni sporazum “istorijski preokret za Bosnu i Hercegovinu” jer je zaustavio rat. Zatim je dodao:

“Bosna i Hercegovina je na neki način platila visoku cijenu mira i samostalnosti”.

Pejanović je za N1 naglasio da je to “jedan od rijetkih sporazuma nakon kojeg su upućene vojne i civilne snage da se implementira”.

Smatra da je su bonske ovlasti visokog predstavnika omogućile da se gradi funkcionalna Bosna i Hercegovina. Istakao je da je Bosna i Hercegovina poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma napravila iskorake u integraciji u Evropsku uniju i NATO. Kao pozitivnim je ocijenio stvaranje Bosanskohercegovačkog bloka – koalicije lijevih stranaka vjerujući da će one napraviti promjenu u načinu vladavine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.