Na Istanbulskom univerzitetu održan program posvećen Bosni i Hercegovini

Vijesti 14. dec 201819:27 > 19:31
Anadolija (AA)

U Kongresnom centru Istanbulskog univerziteta u organizaciji Asocijacije stranih studenata pri ovom turskom univerzitetu održan je program "Dani zemalja - Bosna i Hercegovina".

Rektor Istanbulskog univerziteta prof. dr Mahmut Ak u obraćanju prisutnima je kazao da se Bosna i Hercegovina, nakon krvavih dešavanja početkom 90-tih godina, sigurno kreće putem napretka i prosperiteta, dodajući kako tome doprinose i studenti iz BiH koji su diplomirali na ovom univerzitetu.

“Trenutno se na našem univerzitetu obrazuje blizu 100 studenata iz Bosne i Hercegovine. Uskoro će znanje koje su ovdje stekli koristiti u svojoj zemlji. Ponosni smo da su dio ove obrazovne ustanove”, rekao je rektor.

Programu je, kao poseban gost, prisustvovao i ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović koji je tom prilikom kazao da BiH i Turska imaju vrlo snažne odnose.

“Želim se ovom prilikom zahvaliti na aktivnostima i projektima koje je za BiH Turska uradila prethodnih 20 godina. Dvije zemlje imaju jake prijateljske odnose, dok smo u posljednjih 20 godina napravili veliki zamah u ekonomskoj saradnji i time dali novu dimenziju našem prijateljstvu”, kazao je Sadović.

U okviru programa je postavljena i izložba pod nazivom “Aliya” koja se sastoji od fotografija Alije Izetbegovića, prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, koje dosad nisu bile predstavljene javnosti.

Prisutni su na kraju programa mogli uživati u jelima i poslasticama iz bosanske kuhinje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.