Slavo Kukić: Ovo je deklaracija HDZ-a

Vijesti 15. dec 201808:33 > 08:39
N1

Sabor Republike Hrvatske je u petak donio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini (BiH) pozivajući na izmjene Ustava i izbornog zakona BiH "u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH".

 U Deklaraciji se, između ostalog, upozorava na margninalizaciju bh. Hrvata kroz primjer izbora Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ali i ističe podrška suverenitetu BiH i evropskom putu ove zemlje.

Reakcije u BiH su brojne, a deklaracija se različito tumači.

 Zbog „miješanje susjeda u unutrašnja pitanja BiH”, 35 bosanskohercegovačkih intelektualaca potpisalo je zajedničku izjavu osuđujući nastojanja da se BiH podijeli po etničkim principima. U izjavi se spominju i stranački pogledi na provedbu izbornih rezultata. „Političke stranke izborne rezultate tumače onako kako im odgovara. Sudeći po nekim konkretnim potezima naših susjeda, to služi kao povod da bi se iznova pokrenuli procesi koji su poraženi ratnih devedesetih godina i kojima je presuđeno na sudovima Ujedinjenih naroda u Hagu“, navodi se u izjavi.

Jedan od potpisnika zajedničke izjave BH intelektualaca je i politički analitičar, profesor Slavo Kukić koji je je za Deutsche Welle komentirao Deklaraciju Sabora RH.

“Da je Deklaracija usvojena konsenzusom hrvatskog Sabora imala bi snagu. Ovako, to je Deklaracija HDZ-a koji ju je usvojio koristeći državnu instituciju kako bi se solidarizirao sa svojom bosanskohercegovačkom stranačkom filijalom. Nažalost, umjesto da doprinese odnosima BiH i RH, ta će Deklaracija samo pogoršati relacije između dvije zemlje. Ona neće biti od koristi bosanskohercegovačkim Hrvatima – naprotiv, bojim se da bi mogla biti vjetar u leđa njihovom dodatnom iseljavanju”, kaže profesor Kukić.

Više čitajte na portalu Deutsche Wellea.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.