Uoči novih protesta jake policijske snage na ulicama Pariza

Vijesti 15. dec 201811:44 > 11:46
Anadolija (AA)

Na ulicama Pariza primjetno je prisustvo jakih policijskih snaga, uoči današnjih novih protesta pokreta “žuti prsluci“. Vlasti su pozvale na smirenost, nakon što su prethodnih nekoliko subota protesti prerasli u ulično nasilje.

Policajci u specijalnoj opremi za nerede raspoređeni su u subotu ujutru oko glavne metro stanice i u znamenitoj aveniji Champs-Elysees, u kojoj su prodavnice i restorani zatvoreni i zabarakadirani, kao mjera predostrožnosti pred proteste. Prošle subote grupa demonstranata je razbijala i pljačkala prodavnice te postavljala barikade u ulicama.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Jake snage sigurnosti su oko glavne metro stanice Saint Lazare, gdje policija provjerava torbe prolaznika i traži druge potencijalne znake za izazivanje problema. U njihovoj blizini nalazi se dvadesetak policijskih kombija i kamion sa vodenim topom. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je pozvao na smirenost tokom demonstracija.

Pariška policija saopštila je da je 21 osoba uhapšena prije početka protesta pokreta “žuti prsluci“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pokret “žuti prsluci“, koji nose ime po sigurnosnim fluoroscentnim prslucima, koje u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj. Proteste su počeli sredinom novembra protiv najavljenog povećanja poreza na gorivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.