Biskup Komarica i Inzko: Nedosljednost velikih sila otežava stanje u BiH

Vijesti 15. dec 201813:04 > 13:06
Matija Topolovec/PIXSELL

Neke od utjecajnih država na europskoj i svjetskoj razini ponašaju se nedosljedno u odnosu prema BiH što potiče slično ponašanje domaćih političara i bitno komplicira stanje u toj zemlji, zajednička je ocjena banjolučkog biskupa Franje Komarice i visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Valentina Inzka.

Biskup Komarica i visoki predstavnik Inzko sastali su se u Banjoj Luci u petak navečer i razgovarali o stanju u BiH te su konstatirali kako je nedosljednost politika utjecajnih država jedan od ključnih problema.

“Suglasili su se da takvo ponašanje nije znak vjerodostojnosti, nego pokazatelj sebičnosti i nadmoćnosti velikih nad malima. Takvu praksu i ponašanje imitiraju i neki domaći politički dužnosnici”, stajalište je Komarice i Inzka.

Visoki predstavnik pozdravio je namjeru monsinjora Komarice i Banjolučke biskupije da se u crkvenim objektima koji su ranije oduzeti a sada se očekuje njihov povrat u sklopu denacionalizacije, u duhu prakse drugih postkomunističkih država otvori Europski centar za pomirenje, mir, međuvjersku i međunarodnu suradnju.

Biskup Komarica je informirao Inzka o planovima za proslavu jedinstvenog jubileja unutar Katoličke Crkve u Banjalučkoj biskupiji odnosno za obilježavanje 150 godina nazočnosti Europljana u Banjoj Luci u čuvenoj trapističkoj opatiji odnosno samostanu “Marija Zvijezda“.

Taj će jubilej trajati kroz cijelu 2019. godinu kako bi se i na taj način podsjetilo da je trapistička opatija iznimno zaslužna ne samo za duhovni doprinos, nego i za sveopći civilizacijski, gospodarski, kulturni, socijalni, odgojni, obrazovni i zdravstveni razvoj Banje Luke i šire regije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.