Ne stišavaju se reakcije na usvojenu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Vijesti 15. dec 201818:12 > 18:20
N1

Ne stišavaju se reakacije na jučer usvojenu Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, u Hrvatskom saboru. Ocjena većine intelektualaca i političkih dužnosnika u našoj zemlji je da deklaracija predstavlja udar na suverenitet Bosne i Hercegovine. No, ipak službeni Zagreb ostaje pri stavu da je to njihovo legitimno pravo.

Hrvati su ugroženi, neophodno izmijeniti Izborni zakon, branitelji HVO-a diskriminirani pred bh. pravosuđem, Bosna i Hercegovina federalna zajednica – ocjene su iz saborske rasprave o usvojenoj Deklaraciji, koje su naišle na otpor u Sarajevu. Osude iz SDA, Naše stranke, Građanskog saveza, SDP-a, DF-a. Šefik Džaferović, član državnog Predsjedništva, poručuje – Hrvatska se grubo miješa u unutarnje stvari BiH.

“Institucije Republike Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine”, poručio je Šefik Džaferović.

Hrvatski sabor sebi daje legitimitet navodeći da je Hrvatska potpisnik i jamac Dejtonskog sporazuma. No, nekadašnji član predsjedništva Ivo Komšić, to vidi drugačije.

“Hrvatska država potpisom na Djetonski sporazum nije dobila nikakva prava nad BiH, nije dobila pravo da se miješa u naša unutarnja pitanja, da ona predlaže kakve ćemo mi zakone donositi. Ona je samo dobila obavezu da poštuje naš Ustav i naše zakone”, rekao je Ivo Komšić.

A ovo nije način, saglasna je većina u BiH. SDP traži od Predsjedništva i Vijeća ministara da bez odlaganja reagiraju na ovaj potez susjeda i da sa narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma upoznaju sve garante ovog Sporazuma.

“Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Sabor Republike Hrvatske narušio je Dejtonski mirovni sporazum, što je zapravo samo formalna potvrda činjenice da Hrvatska nije odustala od destruktivne politike prema Bosni i Hercegovini”, poručeno je iz SDP-a.

“Za trezvenog čovjeka vidi se da je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu, sa čijim posljedicama se nismo uspjeli suočiti”, rekao je Adil Kulenović iz Kruga 99.

Iz Demokratske fronte poruka da se radi o Deklaraciji podrške hrvatskog bosanskohercegovačkom HDZ-u. Jasan dokaz tome je, poručuju, podrška tek 81 od 151 zastupnika hrvatskog sabora. No, bez obzira na glasanje i različita stajališta, i vladajući, ali i opozicija u Hrvatskoj jednoglasni su u ocjeni da su izmjene izbornog zakonodavstva u BiH nužne.

“Mi ne tražimo da vi promijenite vaše zakone, jer ste vi suverena država. Ali imamo pravo tražiti poštivanje međunarodnih ugovora i poštivanje vladavine prava”, pojasnio je Arsen Bauk iz SDP-a.

“Imamo jedno očito izjašnjenje Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, gdje je velikom većinom upozoreno da se Dejtonski mirovni sporazum krši, i da je sustavno kršenje prava Hrvata u BiH konačno naišlo na otpor u Republici Hrvatskoj”, izjavila je Željana Zovko, europarlamentarka.

Usvajanje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH dolazi u trenutku zategnutih odnosa Zagreba i Sarajeva, između ostalog, i zbog statusa bh. imovine u Hrvatskoj, koja je predmet sukcesije.

Nakon prve sjednice novog saziva Predsjendištva, predsjedatelj Milorad Dodik najavio je da će pisati hrvatskoj predsjednici i premijeru, zbog toga što Hrvatska krši Zakon o sukcesiji. Ubrzo je stigao odgovor hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, koje tvrdi da Hrvatska “nije ni na koji način prekršila odredbe Ugovora o pitanjima sukcesije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.