Snijeg – uzrok haotičnih slika i prizora sa bh. puteva

N1

Šta su problemi za vozače, i kome je snijeg donio najviše problema donosimo u nastavku.

Autoput Sarajevo-Zenica – jutros oko deset časova. Iz pravca Sarajeva- umjesto 110 maksimalna brzina 55 km na čas. U suprotnoj koloni potpuni zastoj. Sudar grtalice i šlepera.

“Do ove nesreće danas je došlo kada je naše vozilo radilo na čišćenju zaustavne trake, kamion koji se saobraćao iza naše grtalice je pokušao da pretekne našu grtalicu, i obzirom na dužinu šlepera. Zakačio je naše vozilo i oštetio ga”, kazao je Amel Kulović, rukovodilac održavanja autoputa.

Slična situacija dogodila se i juče. Još jedna grtalica Sarajevo puteva oštećena je prilikom rada.

“Na autoputu od Tarčina do Zenice neprestano radi dvadeset grtalica, dvije grtalice koje su zbog manjih nezgoda nakratko isključivane iz saobraćaja vraćene su u funkciju.”

No nedovoljno, na autoputu su i dalje velike količine snijega, što otežava kretanje vozila.

“Radi se o intezitetu padavina gdje u rasponu od pet minuta od prolaska naših vozila sva je cesta kompletna bila bijela”, dodao je Kulović.

Zbog padavina, ali i čišćenja haotične slike mogu se vidjeti širom zemlje. Kamion je sinoć sletio sa puta. Vozaču su pristigli u pomoć mještani i kolege.

“Da pomognem kolegi da izađe danas i to je to. Jeste vi sinoć vozili. Da, od Nemile do Zenice pet sati. Sinoć je bila kataklizma, kamioni su zaglavili odavde do grada gdje je otprilike 2,5km, putovalo se po sat i po vremena”.

Nekoliko kilometara dalje, Zikret Mujkić skida lance koji su se pokidali. Od Srebrenice putuje, umjesto pet – 21. sat.

“Juče sam u možda pola osam ostao zaglavljen, popriječio se na ulazu u Tuzlu. Ne održavaju puteve”, rekao je.

Kolone, zastoji, i privremene obustave saobraćaja današnja su slika BiH. Više sela je ostalo bez struje, a prekinuta je i putna komiunikacija. Najteže je u Konjicu gdje je gotovo 170 sela odsječeno od svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.