Der Standard: Čović želi odgoditi formiranje vlasti, Zagreb mu pomaže

Vijesti 15. dec 201819:07 > 19:11
N1

Deklaraciju o pravima Hrvata u BiH, koju je Hrvatski Sabor usvojio u petak, političko Sarajevo je doživjelo kao još jedan napad susjedne zemlje na BiH, piše ugledni austrijski list Der Standard.

Ono što Hrvatska radi BiH nije dobro, rekao je nedavno Željko Komšić, novoizabrani hrvatski član bh. Predsjedništva, čiji su izbor neke stranke s hrvatskim predznakom proglasile nelegitimnim.

Drugi političari su ovo nazvali diplomatskim ratom protiv Bosne i Hercegovine, navodi Der Standard.

“Lider HDZ BiH, desno orijentirane stranke, Dragan Čović, želi odgoditi post-izborno formiranje vlasti u zemlji, dok ne dobije ono što želi – izmjene Izbornog zakona u skladu s njegovim zahtjevima”, piše Der Standard, naglašavajući da mu službeni Zagreb pomaže u tome.

“U stvarnosti, Hrvatska bi trebala da osigura implementaciju Dejtonskog sporazuma, ali, kako su naglasili diplomate međunarodne zajednice, ova uloga ne daje Hrvatskoj za pravo da se miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Tema je dospjela i na dnevni red sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske Unije, na zahtjev hrvatskih predstavnika u tijelima EU.

Problem leži u činjenici, piše austrijski list, što hrvatski predstavnici šire dvije neistime. Prva je ta da tvrde kako imaju pravo da se miješaju u ovaj problem, dok se druga tiče tvrdnje kako Komšićev izbor ne poštuje princip jednakosti tri konstitutivna naroda u BiH.

Integralni tekst pročitajte na OVOM linku. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.