Crni dan na bh. cestama: Epilog nesreće kod Nevesinja

Vijesti 15. dec 201819:32 > 19:41
N1

Tragedija kod Nevesinja. Dvoje poginulih i osmero teže povrijeđenih od kojih je jedno životno ugroženo – epilog je nesreće koja se dogodila u mjestu Vrtič.

U jutarnjim satima došlo je do prevrtanja autobusa autporevoznika Globtur s 21 putnikom, a uzrok nesreće je pretpostavlja se poledica i loši uslovi na cesti. Još uvijek bez zvanične potvrde iz policije.

Autobus koji je jutros trebao voziti na relaciji Novi Sad – Čapljina na svoje konačno odredište nije stigao. Oko 8 sati zaustavio se tridesetak kilometara od Nevesinja, uz rijeku Zalomku gdje se i prevrnuo. U trenutku prevrtanja u njemu se nalazio 21 putnik – njih dvoje nije preživjelo.

Riječ je o ženskoj osobi 1951. godište i muškoj 1970. godište. Uviđaj je završen , međutim o uzrocima nesreće se još uvijek ne govori , no pretpostavlja se da je razlog nesreće led na cesti.

“Zasad se utvrđuju uslovi i okolnosti nastanka saobraćajne nesreće i doprinos nastanka saobraćajnoj nesreći”, rekao je Slavenko Lučić, komandir Policijske stanice Nevesinje.

Na lice mjesta upućeno je pet ambulantnih kola , gdje doktori zatiču, 17 povrijeđenih osoba, jednu životno ugroženu. One s težim povredama zbrinjavaju u bolnice u Nevesinju, Trebinju i Mostaru, dok su oni s lakšim povredama nakon zbrinjavanja pušteni kući.

“Autobus je doslovno bio na pacijentima, od njih 21 koliko ih je bilo u autobusu, 8 ih je ostalo ispod autobusa. Oni su bili tu dok nije došao kran da se digne autobus da bi ih mi mogli izvaditi. Sad sam razgovarao s pacijentima oni su još uvijek u šoku od nesreće, jedan pacijent mi je rekao da je bio budan u toku nesreće , da je nakon što su se polomila stakla autobsa on ispao i tad je autobus pao na njih”, ispričao je Milan Radojčić, dežurni ljekar Hitne pomoći u Nevesinju.

“Svastika mi je za Trebinje upućena ima lom ruke, badžanak je ovdje ima lomove rebara, prijatelj od sina ima neke lomove, ali van su životne opasnosti. Ne mogu ni da pričam toliko sam emotivan, pošli su ljudi da slave slavu, ovo je velika nedaća za Nevesinje i naš grad”, kazao je Milenko Kravić, mještanin Nevesinja.

Iako zvanično uzrok nesreće nije poznat, oni koji su među prvima stigli na lice mjesta uvjereni su da je poledica uzrok tragične nesreće.

“Poledila cesta, nisi mogao na nogama ostati na asfaltu. Čupali smo, nismo ih mogli izvući, hoćeš da im pomogneš, ne možeš im pomoći jer ih je autobus pritisnuo, vriska, kuknjava, šta da vam kažem”, rekao je Dušan Vukajlović, koordinator Globtura za Istočnu Hercegovinu.

Sve vozače , a posebno one u Istočnoj Hercegovini zbog stalnih poledica ljekari pozivaju na oprez, jer ceste kako tvrde znaju biti opasne u hladnim zimskim danima, a naročito put Nevesinje – Gacko, koji je za ove putnike jutros fatalan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.