Traže se izmjene Ustava Republike Srpske, oprečna mišljenja zbog čega

Vijesti 16. dec 201818:07 > 19:07
N1

Ustav Republike Srpske sa 140 članova i više od 120 amandmana ne definiše u svim oblastima precizne nadležnosti Republike Srpske, smatra Milorad Dodik.

Podsjeća da su neki od amandmana nastali odlukama visokih predstavnika. A, Dodik je mišljenja i da Vijeće naroda i neosnovano traži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Nisam za varijantu i opciju ukidanja Vijeća naroda, ali striktno definisanje uloge Vijeća naroda jesam. Mi imamo na neki način, nek se uvrijedi ko hoće, i zloupotrebu, gdje se vitalni nacionalni interes poteže na stvari na koje nema pravo da se poteže”, kazao je ranije Dodik.

U promjene Ustava zbog ukidanja smrtne kazne ili promjene glavnog grada u Banjaluku, u Klubu Zajedno za BiH ne vjeruju. Smatraju da je cilj ukidanje Vijeće naroda ali i poručuju da do toga neće doći.

“Mi možemo Vijeće naroda transformisati na način da ono bude Doma naroda kao u federaciji ili da Doma naroda u Federaciji transformišemo da izgkleda kao Vijeće naroda u RS. Dakle mi trebamo potpunu simetriju napraviti konstitutivnih naroda u institucijama vlasti u BiH”, rekao je Edin Ramić iz koalicije Zajedno za BiH.

Promjene Ustava bi mogle donijeti i nova pravila u Vladi.

“Mislim da bi bilo prostora i da se razgovara i o broju ministarstava, a ako primjenjujemo i popis iz 2013. godine onda bi se trebala mijenjati i nacionalna struktura u Vladi u budućem periodu”, naveo je Radovan Višković, mandatar za sastav Vlade RS.

Sa stanovišta prava sve se može mijenjati ukoliko postoji konsenzus. A, da bi se Ustav mijenjao, osim dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini, potrebna je i natpolovična većina u svim klubovima Vijeća naroda.

“Ustavna norma kaže da ako dođe do ustavnih promjena onda treba podrška najmanje 2/3 narodnih poslanika i većina članova Vijeća naroda iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih ovo sam htio da vam iz ustavne norme citiram”, pojasnio je Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Ustav se treba mijenjati, kažu pravnici i zbog nametnutih ili zastarjelih odredbi. Osim smrtne kazne, u sadašnjem Ustavu nisu definisani u skladu sa savremenim demokratskim principa i pretpostavka nevinosti, zabrana ropstva, pravično suđenje i prava djeteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.