Imenovana nova Vlada Zapadnohercegovačkog kantona

Vijesti 17. dec 201814:06 > 14:06
FENA/Mario Obrdalj

Novi saziv Vlade Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK), na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem, imenovan je na sjednici Skupštine ZHK u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Na današnjoj sjednici Skupštine ZHK razriješena je stara kantonalna vlada, nakon čega je imenovan novi saziv kantonalne vlade, koju će ponovno voditi Zdenko Ćosić, a među ministrima su tek dva nova imena: ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić i ministar pravosuđa i uprave Kristijan Zovko.

Ostali ministri koji su tu dužnost obnašali i protekle četiri godine su: ministra financija Toni Kraljević, ministar gospodarstva Dario Sesar, ministar unutarnjih poslova Zdravko Boras, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Miroslav Ramljak, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić te ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić.

Vlada ZHK prva je formirana kantonalna vlada u BiH nakon proteklih izbora, a takav rasplet je bio očekivan jer HDZ BiH ima natpolovičnu većinu u Skupštini ZHK.

“S obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini kao normalan zakonit slijed je i formiranje Vlade ZHŽ-a, što je danas Skupština i potvrdila”, kazao je Ćosić.

Istaknuo je kako očekuje kontinuitet s obzirom da je Vlada i u prethodnom mandatu bila većinski HDZ-ova.

“Mi smo prezentirali ono što smo učinili u prošlom mandatu, a također smo najavili što ćemo činiti u narednom razdoblju i s tim obećanjima i programima dobili smo novi mandat. Idemo dalje u stabilizaciju prilika u županiji, idemo u nove projekte i u izradu strategija. Želimo da naša županija bude na onom mjestu koje joj i statistički pripada, odnosno da se stvara što povoljnija socijalna i razvojna klima u županiji”, kazao je Ćosić.

Za dopredsjednika kantonalne vlade i ministra financija ponovno je imenovan Toni Kraljević iz Ljubuškog.

“Na planu stabilizacije i konsolidacije županijskih financija u prošlom mandatu napravljeni su veliki iskoraci. Pred nama su novi – stari izazovi, nastavljamo s konsolidacijom i stabilizacijom županijskih financija sa svim započetim projektima, otvaramo socijalni dijalog sa sindikatima i nadam se da ćemo biti u prilici dodatno unaprijediti radno-pravni status naših uposlenika”, kazao je Kraljević.

Dodao je kako će na vrhu prioriteta, kako u prošlom, tako i u ovom novom mandatu, biti širok spektar socijalnih davanja.

“Još je puno posla pred nama, ali mislim da i nakon ovog prethodnog mandata idemo dobrim i progresivnim smjerom za ovu županiju”, istaknuo je Kraljević.

Na dnevnom redu Skupštine ZHK našla su se i imenovanja povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo, kao i osnivanje skupštinskih odbora.

Imenovani su Odbor za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova, Odbor za ekonomsku, financijsku politiku i proračun, Odbor za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje, Odbor za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo te Odbor za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.