Dodik: Detalji današnjih sastanaka lidera u Sarajevu

Vijesti 17. dec 201814:31 > 14:35
N1

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je danas održao konsultacije sa većinom parlamentarnih stranaka o budućem predsjedatelju Vijeća ministara.

On je ustvrdio da postoji koncenzus i u Predsjedništvu i kod većine stranaka na čelu izršnog organa vlasti BiH bude Srbin, te da postoje osnovna programska načela nove vlasti kao što su ekonomski prosperitet, mir i stabilnost, te gradnja autoputeva.

Postoji saglasnost svih da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude Srbin, i da u tom pogledu se okupi skupštinska većina koja se manifestovala oko izbora parlamentarnog kolegija, mada SDA smatra da se to treba proširiti na još jednog partnera“, rekao je Dodik.

Predsjedatelj Predsjedništva je podsjetio da je SNSD predložio Zorana Tegeltiju za kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara. Dodik je nagovijestio glavne značajke buduće izvršena vlasti na nivou BiH.

Da se ovdje obezbijedi mir i stabilnost, da pokušamo raditi na ekonomskom prosteritetu, da i dalje gradimo autoputeve i termoelketrane. Da se u procedurama ne smeta razvojnim projektima, koji se realiziju na nivou entiteta, kantona i opština, i da Predsjedništvo BiH da svi predloženi projekti, bez obzira odakle dolaze, se završe brzo i efikasno“, kakao je Dodik.

Očekuje se da će Predsjedništvo naredne sedmice imenovati mandatara za sastav Vijeće ministara, a ime Zorana Telegtije najčešće se spominje u tom kontekstu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.