Novi dan: Gosti su Jadranka Kosor i Sanel Babić

Vijesti 17. dec 201815:35 > 15:35
N1

U Novom danu u utorak ujutro možete pogledati.

Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske za Novi dan govori o Deklaraciji o hrvatima u BiH. Da li deklaracija suštinski može doprinijeti boljem životu Hrvata u BIH, da li izaziva još veće tenzije između BiH i Hrvatske ili doprinosi relaksaciji? Ko podržava euroatlanski put BiH, a ko želi mijenjati čiji ustav? O retorici i kako kaže balkanskoj politici u Novom danu.

Gikil još uvijek nije dobio okolinsku dozvolu. Oko hiljadu radnika strahuje od gubitka svog radnog mjesta. Mirsad Imamović, predsjednik sindikata radnika Gikila i Hajrudin Hodžić, zamjenik predsjednika sindikata, te predsjednik kriznog štaba radnika koji je oformljen u ovoj situaciji za Novi dan pojašnjavaju koji uslovi su ispunjeni i šta se čeka?!

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan migranata. Prema službenim podacima u svijetu živi oko 230 miliona migranata. Ove godine, ovaj datum ima višestruko značenje, jer je svijet suočen sa najvećom migranskom krizom od Drugog svjetskog rata, koja nije zaobišla ni BiH. Jesmo li položili ispit humanosti?

“Za nepovjerovati… 1.400 donacija, $66,000 za 36 sata! Šta znači ujediniti i pokrenuti narod. Hvala svima koji su pomogli oko širenja akcije” – ovako je na svom fb profilu Sanel Babić, Bosanac i Hercegovac koji radi za NASA-u, objavio koliko je novca skupio u kampanji za pomoć Fahrudinu Muminoviću, živom svjedoku strijeljanja Bošnjaka okoline Srebrenice. Priča o Fahrudinu je emotivna i teška životna priča o sedmogodišnjem dječaku koji je bio zaštićeni svjedok suda u Hagu, a svjedočio je užasima genocida u Srebrenici.

Uživo smo sa pripadnicima OS BiH i Federalne uprave civilne zaštite. Na Bjelašnici se danas održava vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima “Bjelašnica 2018”. Vježba je važna zbog predstojeće sezone skijanja i posjete velikog broja turista na Bjelašnici, a u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće. Aida Hadžimusić je na Bjelašnici.

Rubrika press sa Aidom Hrnjić, predsjednicom udruženja Colibri.

Sa vama sutra od sedam sati Minela Jašar Opardija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.