Denis Zvizdić sastao se sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Sullivanom

Vijesti 17. dec 201816:16 > 16:19
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johnom J. Sullivanom i upoznao ga sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

“Predsjedavajući Vijeća ministara se zahvalio SAD-u na podršci Bosni i Hercegovini na euroatlanskom putu i rekao da će Vijeće ministara BiH i dalje ostati snažno privrženo evropskim i NATO integracijama, te da će i naredni period biti posvećen nastavku provođenja reformskih procesa.

Tokom sastanka istaknut je i značaj postignutih rezultata u sigurnosnom sektoru, posebno kada je u pitanju borba protiv ekstremizma i terorizma, kao i nastavku reforme pravosudnog sistema

Zamjenik državnog sekretara Sullivan je pohvalio napore koje je postiglo Vijeće ministara BiH u proteklom periodu, posebno u realizaciji prioriteta koji su vezani za euroatlantske integracije i ekonomski rast. Naglasio je da je izuzetno važno da BiH dostavi godišnji nacionalni program koji je neophodan za aktiviranje MAP- a. On je rekao da će SAD nastaviti kontinuiranu podršku ciljevima i reformama BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan politički i ekonomski napredak BiH i da će aktiviranjem MAP-a i sticanjem statusa kandidata u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina dati novi pozitivni zamah na putu ka EU.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack, saopšteno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.