Šta hrvatska policija sa dugim oružjem radi na teritoriji BiH?

Vijesti 17. dec 201816:57 > 19:06
N1

Četiri migranta spašena su na planini Plješevici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakon što su ovim putem nastojali doći do Hrvatske. No, čini se da ovi opasni pokušaji nisu usamljen slučaj. U međuvremenu, ne jenjavaju osude na račun hrvatske policije zbog navoda o nehumanom tretmanu migranata. Sve to događa se nakon što je organizacija "Border Violence Monitoring" objavila snimke za koje tvrde da dokazuju nezakonit tretman. Hrvatska policija i dalje odbacuje ove navode.

Planina Plješevica. Nakon cjelodnevne potrage, pripadnici GSS-a u nedjelju uvečer spašavaju četiri zalutala migranta. Promrzline opasne po život kod dvojice su posljedica pokušaja da se domognu Hrvatske. Dvojica pothlađeni, ali ne životno ugroženi. Opasni poduhvat bio je, čini se, namjera još blizu 20 migranata.

“Naše ekipe su izašle na treren u subotu kasno navečer. Cijeli dan su bile na terenu. Za to vrijeme, tražeći grupu koja je izgubljena, pronašli su preko 20 drugih migranata koje su ‘spakovali’, vratili u Bihać i onda se ponovo vratili na teren. Mi vjerujemo da se taj scenarij stalno ponavlja. U ovim uslovima oni ne mogu preći tu planinu, i vrlo je opasno da se upuštaju u tu avanturu, ali nema načina da se oni zadrže”, kaže Dženadin Veladžić, predsjednik Upravnog odbora Gorske službe spašavanja FBiH.

Agoniji migranata nije kraj u nepridvidim balkanskim planinama. Podsjetimo, organizacija “Border Violence Monitoring” objavila je snimke za koje tvrde da dokazuju nezakonito postupanje hrvatske policije prema migrantima, na lokalitetu Lohovo, na granici Hrvatske i BiH.

“Are you serious”, hrvatska udruga koja je materijal proslijedila medijima, nekoliko činjenica smatra spornim – između ostalog – prisustvo hrvatske policije na teritoriji Bosne i Hercegovine, dugo oružje, ali i tretman osjetljivih kategorija:

“Vidimo kolektivna vraćanja osoba na bosanskohercegovački teritorij, vidimo da bosanskohercegovačka policija tu nije prisutna. Problematično je to što se osobe u grupi ne procjenjuju individualno, već se osobe kolektivno vraćaju na teritorij druge države”, ističe Asja Korbar, udruga “Are You Serious”.

Dešavanja na granici BiH i Hrvatske bila su prije nekoliko dana i tema pred zastupnicima Evropskog parlamenta. Upkos izvještajima brojnih nevladinih organizacija, među kojima je i Human Rights Watch, o nezakonitom postupanju prema migrantima, stav hrvatske policije je nepromijenjen:

“Mi smatramo da je to postupanje na samoj crti, sukladno zakonskim ovlašenjima i da je riječ o odvraćanju. Ima metodoloških, svakako, tu diskusija, oko postupaka policije. Nije to bio udarac nogom, bio je to zamah nogom, da osoba stane u tu nekakvu liniju. Metodološki nije bilo ispravno, ali nije bilo sredstava prisile.”

A ispovijesti migranata koji su tvrdili da su žrtve nehumanog tretmana hrvatske policije bilježile su do sada i naše kamere. Karim iz Alžira jedan je od naših sagovornika. Pokazao je povrede na tijelu, polomljen telefon i rekao da će se radije vratiti u Grčku, nego u Evropu ponovo pokušati kroz Hrvatsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.