Snijeg ujedinio građane Kaknja

Vijesti 17. dec 201816:51 > 19:08
N1

Najlakše je komentarisati iz topline vlastitog doma. Širom svijeta građani se uključuju u akcije čišćenja snijega. Poziv za akciju od lokalne vlasti dobili su građani Kaknja. Ideja je bila podstaći ljude, da pomognu svojoj lokalnoj zajednici i prisjete se davnih velikih radnih akcija. No, ta ideja nije naišla na odobravanje građana. Tako kažu u zimskoj službi, a tvrde to i sami građani.

Nekoliko javnih i privatnih firmi radilo je cijelog vikenda na čišćenju snijega u Kaknju. Situacija na terenu danas je mnogo bolja, a na red je došlo uklanjanje i preostalog snijega sa trotoara. Oni koji danas čiste snijeg kažu – građani nisu baš mnogo pomogli.

“Ja se načelniku zahvaljujem na tom pozivu građanima. A da li je izašao dovoljan broj građana ja to nisam primijetio. Vidite i vi sami ko radi na ulici, a od građana još nikog nisam primijetio”, istakao je Kasim Vehabović.

“Nema nigdje nikoga ovuda, jedino pred opštinom što su čistili.” (Je li bilo ljudi tokom vikenda?) “Prilično”, kazao je Senahid Mulić.

A ova ideja došla je od lokalnih vlasti. Suočeni sa obilnim snježnim padavinama, angažovali su i dodatnu mehanizaciju na čišćenju snijega, kako bi se život u ovom gradu odvijao normalno.

“Odlučili smo se da, pored toga, pozovemo sve sugrađane da promijene svijest i da to ne gledaju kao prolaznici nego da uzmu lopate u ruke i očiste snijeg ispred svog dvorišta kako bismo imali ljepši i ugodniji ambijent. I da svim onim starim i iznemoglim osobama pomognemo da dođu do mjesta gdje im je u tom trenutku bilo neophodno”, naglasio je Aldin Šljivo, v.d. načelnika Opštine Kakanj.

Sami građani podijeljeni su u mišljenju jesu li ulice dobro očišćenje.

“Mogli smo mi to bolje organizovati. Subota i nedjelja – nije dobro bilo. Trebali smo svi izaći na cestu, al’ eto…”

“Pa ja mislim da je priličan broj jer ipak je ovo kompaktna sredina. Priličan broj se odazvao, koliko je ko imao vremena. Ipak je bio i vikend, ja sam zadovoljan.”

“Nisu svi ali jesu izašli.” (Ko je zakazao – građani ili službe? )“Oboje, moglo je to bolje.”

I u gradskoj upravi, ali i nadležnim službama svjesni su da je gotovo nemoguće udovoljiti svima. No, ovakav proaktivan pristup borbi sa snježnim padavinama, nadaju se da će donijeti bolje dane u zimama koje dolaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.