Izetbegović traži "četvrtog partnera" za vlast u BiH, ko su ostala dva

Vijesti 17. dec 201817:33 > 19:00
Fena

Mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine treba biti iz reda srpskog naroda, jednoglasni su predstavnici parlamentarnih političkih partija. SNSD predlaže Zorana Tegeltiju. Nakon konsultacija s članovima državnog Predsjedništva nagovještava se većina u Parlamentarnoj skupštini BiH. No prostora za proširenje itekako ima.

Predstavnici parlamentarnih stranaka smjenjivali su se u zgradi Predsjedništva kao na traci. Došli su na konsultacije na poziv Milorada Dodika. Povod – mandatar za sastav Vijeća ministara. Prvi je stigao, i završio, lider SDA Bakir Izetbegović. Kaže da se nagovještava parlamentarna većina, ali da bi on, ipak, volio vidjeti četvrtog partnera.

“Po meni su to još uvijek ljevičarske stranke – Bh. blok. Danas sam tu poruku ponovo preko Željka Komšića poslao”, otkriva Izetbegović.

A većina koja će, najvjerovatnije, činiti novo Vijeća ministara je ona koja je izglasala Kolegij Zastupničkog doma – SDA, SNSD i HDZ. A hoće li im se približiti i Bh. blok, to jeste SDP, Naša stranka i DF – odgovor danima isti.

“Mi smo istakli da nam je jasno da postoji ta parlamentarna većina i da Bh. blok ne želi razgovarati o konstituisanju Vijeća ministara dok se ne riješi problem popune Doma naroda u Federaciji”, poručuje Nermin Nikšić, SDP.

“Da se izbjegu oni destruktivmi faktori po BiH, kakvima smatramo SNSD i HDZ”, dodaje Sabina Čudić, Naša stranka.

Predstavnici HDZ-a nisu bili na konsultacijama. Lider Dragan Čović iz Mostara poručuje da nema prepreka da se formira Vijeća ministara.

“Mi imamo svoje stavove, usuglasili smo ih sa stavovima srpskog naroda, počeli smo razgovore sa predstavnicima Bošnjaka. Imali smo sastanke u Mostaru, sutra ćemo imati i u Sarajevu sa SDA”, ističe Čović.

Ima i onih koji su jasno istakli da ne žele u državnu vlast.

“SBB nije veliki interesent, kada je vlast u pitanju. Meni je bilo bitnije da su vrlo jasne pozicije o tome šta to novo Vijeće ministara želi”, tvrdi Fahrudin Radončić, SBB.

A listu programskih principa ispostavio je Milorad Dodik.

“Da se ovdje obezbijedi mir i stabilnost, da pokušamo raditi na ekonomskom prosperitetu, da i dalje gradimo autoputeve i termoelektrane. Da se u procedurama ne smeta razvojnim projektima, koji se realizuju na nivou entiteta, kantona i opština. I da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine omogući predložene projekte, bez obzira odakle dolaze, da se završe brzo i efikasno”, Dodik.

Prema izjavama predstavnika parlamentarnih stranaka, postoji koncenzus oko toga da budući predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude Srbin. U prethodnom mandatu to je bio Bošnjak, Denis Zvizdić; mandat ranije Hrvat – Vjekoslav Bevanda, i sada je red na nekog iz srpskog naroda. SNSD je predložio Zorana Tegeltiju. Bivši je načelnik Mrkonjić Grada, te ministar financija Republike Srpske u prethodna dva mandata.

Premda se ime Zorana Tegeltije najčešće pominje u kontekstu budućeg predsjedatelja Vijeća ministara, Milorad Dodik je pojasnio da predstoji da ga državno Predsjedništvo formalno predloži kao mandatara, na sjednici, naredne sedmice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.