Govedarica: Konce je izgubio onaj ko je prije izbora pričao jedno, a sada drugo

Vijesti 17. dec 201817:27 > 17:44
N1

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica danas je za N1 kazao da su vođeni razgovori u Predsjedništvu BiH, te da očekuje formiranje Vijeća ministara BiH u što skorije vrijeme.

Bili smo čini mi se treći. Predsjedništvo je razgovaralo sa SNSD-om i SDA prije nas. Mogu da primjetim da mi je drago, a vjerujem i mnogima, da se uspostavlja komunikacija u Predsjedništvu BiH. Ona je jako bitna jer svi problemi iz našeg društva dolaze jer nema komunikacije ili je ima na niskom nivou. Izrazio sam svoje očekivanje da razgovaramo. Razgovoralo se o konkretnim stvarima. Predsjedništvo je iznijelo svoje viđenje, mi svoje stavove. Raduje me da razgovaramo, da ostvarujemo komunikaciju. I ja sam iznio stavove SDS-a, kazao da očekujem Savjet ministara u što skorije vrijeme“, kazao je Govedarica i dodao:

“Potreban nam je novi Savjet ministara koji će se u naredne četiri godine baviti problemima građana. Ja sam očekivao da će Predsjedavajući VM BiH biti Srbin iz RS. Nemamo definisanu rotaciju po tom pitanju, to je više džentlmenski dogovor. To je u startu, za nas iz RS, jako veliki korak”, kazao je.

Govedarica kaže da je u Predsjedništvu kazao da je SDS otvoren za razgovore.

Ja sam upoznao članove Predsjedništva da smo otvoreni za razgovore sa onim partijama koje dolaze iz RS. Razgovarat ćemo sa svima, šta će biti ishod. Ne mogu da prejudiciram, ali nadam se iskrenom razgovoru. Šta će poslije toga biti, ostaje da vidimo. Sve ono što je dobro za RS, to će SDS da podrži“.

Zastava u Predsjedništvu?

O svim pitanjima treba razgovarati. Ja sam, ne jednom, više puta ulazio u institucije kod gospodina Bosića, on je u svojim kabinetima imao zastavu RS. Radmanović je imao. U kabinetu se treba naći zastava RS ili entiteta kojeg neko dolazi“, kazao je Govedarica.

Očekivanja od Dodika?

Očekujem da se napravi harmonična atmosfera. Nama iz RS niti iz FBiH ne treba pozicija konflikta, nego da se napravi koliko-toliko harmonična atmosfera. Mislim da se trebaju početi baviti ozbiljnim stvarima i da se mogu napraviti dogovori“, smatra Govedarica.

Svi imamo mišljenje jedni o drugima. Izborni zakon treba da se unaprijedi, da dođemo u poziciju da se izborne prevare eliminišu. Mi govorimo o izbornom procesu, uvođenju skenera, da ne bude krađe volje građana. Uvjeren sam da je u vrećama jedan broj, a u zapisnicima drugi broj“, dodao je.

Bilo je priča i špekulacija od nekih bivših članova SDS-a da je “pogubio konce”.

“Nisam ja izgubio konce, konce je izgubio onaj koji je prije izbora pričao jedno, a poslije drugo. Mogao sam i ja trgovati, izaći na političku pijacu, ali ne bih pristao na to i izdao birače”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.