Dragičević: Srce imamo, štap imamo – idemo do kraja!

Vijesti 17. dec 201817:55 > 19:03
N1

Davor Dragičević, otac nastradalog banjalučkog studenta Davida Dragičevića , jutros se odazvao na poziv Okružnog tužilaštva Prijedor zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti na štetu Dragana Lukača i Darka Ilića. Nakon kratkotrajnog davanja izjave, novinarima je rekao da nije potpisao zapisnik, te da traži izuzeće tužioca i tužilaštva. A u prijedorsko okružno javnom tužilaštvo došao je neobično obučen.

“U Kočićevo vrijeme bio je jedan jazavac, sada ih imamo previše”, transparenti su sa kojima se ispred prijedorskog okružnog tužilaštava pojavila grupica građana, kao podrška Davoru Dragičeviću. On sam, na ispitivanje je došao u opancima i šubari, kao Kočićev David Štrbac. Traži izuzeće postupajućeg tužioca, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru kao i drugih tužilaštava u RS.

“Ne želim uopšte da priznam, ovo su sve ubice, ići ćemo na nivo BiH. Srce imamo, štap imamo, onaj gore (policajac) ima pištolj, advokat će vam reći kako ga je stavio, svi će biti odgovorni. Što je najbitnije – mi idemo do kraja, Pravda za Davida”, poručio je Dragičević.

Zbog neprovođenja istrage ubistva Davida Dragičevića zvanog Đakac, njegov otac sumnja u nepristrasnost postupajućih tužilaštava. Advokat Dragan Tolimir rekao je da su i policajci koji su obezbjeđivali davanje izjave bili na maksimalnom oprezu, jer im je netačno preneseno da je njegov klijent opasan čovjek.

“Nismo potpisali izjave jer smatramo da ovo tužilaštvo nije ovlašteno da postupa. Ovo je nelegitimno i nelagalno vođenje postupka protiv osumnjičenog. Dalje moraju da odluče koje tužilaštvo će postupati, da li postoje razlozi za izuzeće tužioca i tužilaštva i da li su napravljene proceduralne greške. Pozivanje je takvo da se radi sve brzopotezno i ubrzano, što implicira da je Davor već optužen i samo žele formalno da provedu proceduru”, tvrdio je Tolimir.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru ranije je za N1 rečeno da je Dragičević pozvan zbog postojanja osnova sumnje da je učinio produženo krivično djelo “ugrožavanje sigurnosti” (iz člana 150. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske, u vezi sa članom 57. Krivičnog zakonika Republike Srpske (Službeni glasnik republike Srpske broj 64/17)), na štetu Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske i Darka Ilića, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet u MUP-u RS.

OJT Prijedor za N1:

“Po navedenom predmetu Okružno javno tužilaštvo Prijedor postupa na osnovu Odluke Glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske koji ima ovlaštenje da u skladu sa članom 20. stav 2. i 3. Zakona o javnim tužilaštvima (Službeni glasnik Republike Srpske 69/16) predmete ili radnje iz djelokruga jednog okružnog tužilaštva može povjeriti drugom okružnog tužilaštvu, kao i da bez obzira na nadležnost određenog okružnog tužilaštva, glavni republički tužilac može povjeriti predmete pojedinim glavnim tužiocima, zamjenicima glavnih tužilaca ili tužiocima”.

Danas je 267. dan kako Davor Dragičević i članovi Pokreta “Pravda za Davida” protestuju na banjalučkom Trgu Krajine tražeći od nadležnih odgovore o ubistvu Davida Dragičevića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.