Jadranka Kosor za N1 o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Vijesti 18. dec 201809:22 > 09:27
N1

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, za N1 je govorila o Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini usvojenoj u petak, 14. decembra, u saboru ove susjedne države. Između ostalog, poručila je da će Deklaracija izazvati nikakve učinke i da nije imala pretjeranog odjeka ni u samoj Hrvatskoj. Osvrnula se i na djelovanje Željka Komšića, novoizabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Podsjetila je da je prvobitna namjera inicijatora Deklaracije bila da se usvoji konsenzualno ili da je podrže sve političke stranke, što se nije desilo. Upitana, kakve će efekte imati ovaj dokument, odgovorila je:

“Izazvat će nikakve učinke. On je poslao načelnu poruku, a to je da se Hrvatska u skladu sa ustavni odredbama mora brinuti o Hrvatima izvan domovine – u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu. Kakve će pravne efekte izazvati – jasno je po sebi. Otvorit će neke nove prijepore”.

Kosor je ukazala da se niti jedan potez Hrvatske prema Bosni i Hercegovini ne smije shvatiti kao “patroniziranje”.

Kako je kazala za N1, kao premijerka Hrvatske je uvijek nastojala imati partnerski odnos prema Bosni Hercegovini, a kao primjer za to je navela predaju prevoda pravne stečevine Evropske unije tadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na pitanje, da li Hrvatska donošenjem Deklaracije miješa u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, odgovorila je:

“Same reakcije iz Bosne i Hercegovine, reakcije nekih bivših visokih predstavnika su pokazale mnogi nisu sretni zbog Deklaracije. Mislim da ne treba niko strahovati jer ona nije imala pretjeranog odjeka u Hrvatskoj, ni u svijetu”.

Insistiranje Socijaldemokratske partije Hrvatske da se ublaže pojedini dijelovi Deklaracije je Kosor ocijenila kao odrazom političkih odnosa u ovoj zemlji. Potom je naglasila:

“Ustave i zakone Bosne i Hercegovine treba da mijenjaju samo oni koji žive u Bosni i Hercegovini. Treba učiniti sve da kada Hrvati biraju da se ne osjećaju preglasanim. Mislim da je pojedini potezi Komšića nisu bili baš najbolji”.

O Komšiću, Čoviću i Dodiku

Početak trećeg mandata Komšića kao člana Predsjedništva je za N1 opisala sljedećim riječima:

“Ne bi ocjenjivala bilo koju izjavu Komšića. Ali mislim da onaj ko je pobjednik mora odmah ponuditi ruku pomirenja i saradnje političkim protivnicima. Njegova uvjetna prijetnja Hrvatskoj zbog Pelješkog mosta nije trebao biti potez nekoga ko je pobjednik”.

Poručila je i vlastima svoje zemlje da se moraju sresti s Komšićem čim prije jer je on taj koji predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Komentarisala je i Dragana Čovića rekavši da ima “povijesnu priliku učiniti mnogo dobrih i hrabrih koraka u smislu pružanja ruke”.

Izbor Milorada Dodika za člana Predsjedništva je okarakterisala kao “apsurdnim” podsjetivši da govorio da ne priznaje Bosnu i Hercegovinu i da Sarajevo nije njegov glavni grad.

Na kraju razgovora za N1 je podcrtala da oni koji su osuđeni za ratni zločin ne mogu biti “junaci”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.