SDA: Odluka CIK-a je neustavna, pokrenut ćemo apelaciju pred Ustavnim sudom BiH

Vijesti 18. dec 201812:01 > 12:05
N1

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi Popis iz 2013. godine.

 SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se Popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a smatramo političkom, a ne stručnom.

“Stoga će SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a”, stoji u reakciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.