Kožul: Odluka koja nije u skladu sa presudom Ustavnog suda

Vijesti 18. dec 201813:20 > 13:24
N1

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Peredrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić', ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

Jeste li zadovoljni odlukom CIK-a?

Odmah ću reći da odluka CIK-a nije u skladu sa presudom Ustavnog suda o kojoj mi duže pričamo. Mi bismo bili zadovoljni odlukom CIK-a koja bi bila u potpunosti u skladu sa slučajem Ljubić. Mi smo govorili da CIK nije nadležan za donošenje ovakvih odluka, ali smo svjesni situacije u kojoj je CIK bio i pritisaka koji je vršen na njih. Donijeli su ipak jedinu moguću odluku. Jedina moguća odluka je bila ona koja se tiče posljednjeg popisa stanovništva“, kazao je i dodao:

Rekao bih da je to odluka koja je usklađena sa izbornim zakonom. Što se tiče presude Ustavnog suda, ona nije u skladu sa presudom i mi ćemo u Parlamentu i dalje insistirati na izmjenama Izbornog zakona i insistirati na legitimnom predstavljanju naroda“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.