Ambasada SAD-a i EU: Pohvaljujemo CIK na preuzimanju koraka

Vijesti 18. dec 201813:43 > 13:48
Ambasada SAD u BiH

Pozdravljamo napredovanje ka formiranju Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - ovim riječima su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Evropska unija reagovali na odluku Centralne izbone komisije da se Dom naroda popuni prema popisu stanovništva iz 2013. godine, a ne 1991.

U nastavku vam u cijelosi prenosimo saoptšenje američke ambasade i Evropske unije:

“Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije/EUSR u Bosni i Hercegovini (BiH) primili su k znanju odluku Centralne izborne komisije (CIK) o popunjavanju Doma naroda Federacije koja je usvojena danas.

Pohvaljujemo CIK na preuzimanju koraka koji će omogućiti formiranje vlasti Federacije i pozivamo sve relevantne aktere da poduzmu neophodne korake u tom smjeru. Odluka koju je usvojio CIK ne oslobađa odgovorne vlasti od obaveze da riješe trenutne nedostatke u Izbornom zakonu BiH na sistematski način.

U tom kontekstu, ohrabrujemo stranke da intenziviraju rad na iznalaženju kompromisnih rješenja koje ne unazađuju već približavaju zemlju evropskim standardima i demokratskim normama koje osiguravaju jednakost svih u Bosni i Hercegovini.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su tokom proteklih 18 mjeseci pokušale da potpomognu dijalog između političkih stranaka u okviru napora da se riješe nedostaci u Izbornom zakonu BiH. Radi manjka političke volje za kompromisom, stranke nisu uspjele da postignu dogovor o zakonskom rješenju.

U odsustvu zakonskog rješenja, CIK ne samo da ima ovlaštenje, već i odgovornost da sprovede izborne rezultate. Eksperti Venecijanske komisije su ovo jasno naglasili u razgovorima sa političkim strankama i CIK-om tokom svojih posjeta Sarajevu proteklog ljeta i jeseni.

Neslaganja sa odlukom CIK-a mogu se rješavati kroz dostupna pravna sredstva, a proces formiranja vlasti se ne treba držati taocem”, saopštili su američka ambasada i delegacija Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.