Skopljaković: Odluka CIK-a grubo krši Ustav i zakone ove države

Vijesti 18. dec 201814:07 > 14:11
N1

Današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da se za popunu Doma naroda primjeni popis iz 2013. godine, je pokazatelj kako jedna institucija grubo krši Ustav i zakone ove države, naveo je u saopštenju predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković.

“Hrvatska stranka BiH smatra da je Središnje izborno povjerenstvo donošenjem odluke da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. godine, prekršilo Ustav FBiH te se proglasili nadležnim za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ujedno proglasili da je Aneks 7 u cijelosti proveden, a to znači da su se sve izbjegle i raseljene osobe vratile na svoja prijeratna ognjišta, kamo sreće da je tako”, poručio je Skopljaković.

“Sjetimo se, početkom ove godine Središnje izborno povjerenstvo je izašlo sa prijedlogom ‘radnim materijalom’ u kojem se već tada nagovijestilo da će se za popunu Doma naroda primijeniti posljednji popis iz 2013. godine. Bez obzira što su i tada upozoravani da je takva odluka protuustavna gospođa Hadžiabdić, koja je tada bila predsjednica SIP-a, izjavila je da su u 98% slučajeva odluke SIP-a bile potvrđene kao valjane. Evo danas se potvrdila njihova stvarna namjera, a da li je valjana reći će Ustavni sud, a svakako očekujemo i reakciju OHR-a”, navodi Skopljaković.

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.