Džaferović i Berton razgovarali o odluci CIK-a

Vijesti 18. dec 201815:00 > 15:04
N1

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je u Sarajevu u razgovoru sa šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom izrazio očekivanje da će Ustavni sud BiH narediti primjenu popisa stanovništva iz 1991. godine prilikom popunjavanja Doma naroda federalnog Parlamenta.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Džaferović sa Bertonom razmijenio mišljenje o aktuelnoj situaciji u BiH, s posebnim osvrtom na odluku Centralne izborne komisije BiH o popunjavanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Džaferović je upoznao Bertona o stavu da je odluka CIK-a u suprotnosti sa odredbama Ustava FBiH, ističući da je Komisija bila dužna da poštuje federalni Ustav, prema kojem se popis stanovništva iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Razgovarano je i formiranju vlasti na svim nivoima i procesima koji će u tom pogledu uslijediti u narednom periodu.

Posebna pažnja posvećena je problemima u oblasti obrazovanja koji se odnose na postojanje “dvije škole pod jednim krovom”.

Zajednički je ocijenjeno da se segregacija u svim njenim oblicima mora eliminisati iz obrazovnog procesa. CIK BiH danas je usvojio odluku da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude popunjen shodno rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.