OHR: Naše mišljenje od ranije poznato i nije se promijenilo

Vijesti 18. dec 201816:52 > 16:55
AFP

Iz Ureda visokog predstavnika za BiH, Valentina Inzka, komentarisali su odluku Centralne izborne komisije da se Dom naroda Parlamenta FBiH formira po popisu iz 2013. godine.

“Visoki predstavnik dosljedno ističe da je pravovremeno formiranje vlasti od ključnog značaja. Što se tiče sadržaja odluke Centralne izborne komisije, mišljenje visokog predstavnika je od ranije poznato i nije se promijenilo“, naveli su na upit N1.

Iz OHR-a ranije su poručivali da se Ustav Federacije BIH mora primijeniti, te da je na bh. vlastima da nađu rješenje koje će omogućiti neometano formiranje vlasti.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.