HDZ kritikovao Komšića: Odraz onoga što Hrvati mogu očekivati

Vijesti 18. dec 201817:14 > 17:20
HDZ BiH

Novi saziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas je donio Odluku o smjeni svih veleposlanika Bosne i Hercegovine hrvatske nacionalnosti, na prijedlog, ''nelegalnog i nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića'', saopćeno je danas iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Kako piše u saopćenju, ovaj potez Željka Komšića, koji je svojim izborom u Predsjedništvo BiH po treći puta, ”u potpunosti narušio i negirao političku volju Hrvata Bosne i Hercegovine”, samo je odraz onoga što Hrvati BiH mogu očekivati od osobe koja je sredstvo i simbol procesa dekonstituiranja Hrvata.

”Čin smjene veleposlanika izraz je političkog revanšizma i nepoznavanja osnova diplomatske prakse čime je ugled Bosne i Hercegovine u svijetu po tko zna koji put nepovratno narušen. Diplomatska praksa ne poznaje istovremeno povlačenje skoro trećine od ukupnog broja diplomatsko konzularnih predstavnika jedne zemlje.

Želimo istaknuti kako se prethodni saziv Predsjedništva BiH, posebice hrvatski član, tijekom svoga mandata nije upuštao u političke kalkulacije i nediplomatsku praksu smjene “nepodobnih” diplomatsko konzularnih predstavnika BiH, znajući da takav politikantski pristup ugrožava kontinuitet diplomatske prakse i međunarodni ugled zemlje.

Neopravdanom smjenom cijenjenih i iznimno kvalietnih diplomata šalje vrlo lošu poruku hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici, a sve na štetu ugleda naše domovine BiH u svijetu, te pokazuje svu svoju nedosljednost, licemjenost i nedoraslost poziciji koju je uzurpirao”, saopćeno je danas iz HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.