Zastupnici o upozorenju etažnim vlasnicima i dokazu o vlasništvu stana

Vijesti 19. dec 201810:48 > 10:48
N1

U upozorenju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša svim etažnim vlasnicima navodi se da do 31. decembra moraju dostaviti dokaz o vlasništvu stana koji posjeduju. Ukoliko ne dostave dokaz, resorni ministar Čedomir Lukić najavio je kazne od 200 do 2.000 KM.

Lukić je naveo da su vlasnici stanova taj dokument mogu dostaviti upravitelju lično ili putem predstavnika stanara. Povodom ove situacije koja je zbunila mnoge etažne vlasnike, ali i predstavnike stanara, Zvonko Marić iz SBB-a je postavio pitanje resornom ministru.

“Molim vas da pojasnite, budući da su ovo dočekali sa izvjesnom dozom nepovjerenja zbog loših iskustava u ranijem periodu i, rekao bih, malo zapovjednim manirom ste ih primorali da razmišljaju o ovom načinu i postupku, da nam kažete da li je ovo novi udar na džep građana budući da građani zbog neobaviještenosti posežu za ZK izvacima i stvaraju sebi dodatni trošak. Trebali ste pored kazneznih odredbi koje su tamo navedene od 200 do 5.000 KM, na koji lakši način mogu izvršiti gore pomenutu zakonsku odredbu. Moramo voditi računa o interesima građana”, naveo je Marić.

Zastupnica Vildana Bešlija je povodom ovog pitanja uputila inicijativu za produženje roka za dostavu dokumenata o vlasništvu, te da se od upravnika zahtijeva da etažne vlasnike obavijeste o istom pismenim putem.

Da pisano upozorenje upotpune informacijom o razlozima traženja dokaza o etažnom vlaništvu te pojašnjene na koji način se ista mogu pribaviti i dostaviti. Zahtjevamo od nadležnog ministarstva da upute javno izvinjenje građanima koji su 25 dana čekali pojašnjenje jer su, kako je navela, doveli u zabludu građani i finansijski ih oštetili. Naime, građani i građanke KS su nesmotreno sročenim upozorenjem dovedeni u zabludu o svojim obavezama vezanim za dostavljanje dokaza o vlasništvu. Reakcija Ministarstva u vidu dopunjenog upozorenja je nepravovremena i kao takva dokaz je nesmotrenog načina obavještavanja građana o njihovim obavezama”, poručila je Bešlija.

Zastupnica Segmedina Srna iz SDP-a također se dotakla iste teme navodeći da je veliki broj građana iznenađen ovom obavezom.

“S obzirom da je veliki broj građana doslovno iznenađen ovom obavezom te da je ostalo još 10 dana da se ista zvanično ispuni, zašto se kompletan problem nije rješavao na način da se upravitelji po službenoj dužnosti pozovu na ovaj član zakona i obrate registru nekretnina, ko je garnacija da su upravitelji ispunili sve pretpostavke da adekvatno štite lične podatke?”, upitala je Srna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.